Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Greenia Bookmark Detail 
Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Μόλυνση Ασωπού PDF E-mail
23.06.08

[email protected]

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

*Με εξώδικη διαμαρτυρία της, η εταιρεία «KERAKOLL ΕΛΛΑΣ-Χημικά Δομικά Υλικά» διαμαρτύρεται για δημοσίευμά μας της 23ης Φεβρουαρίου, με τίτλο «Διαχρονική ασυδοσία-Ασωπός-Τα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ "δείχνουν" τους υπαίτιους της ρύπανσης». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα, «με τρόπο απαράδεκτο, μη ανταποκρινόμενο στην αλήθεια και συκοφαντικό, εμπλέκει την εταιρεία μας στο οικολογικό έγκλημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού και μάλιστα διαχρονικά» και επισημαίνει ότι:
- «Οι παραβάσεις που διαπίστωσαν στην εταιρεία μας οι επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), κατά τον έλεγχο που διενήργησαν την 06/08/2007, είναι καθαρά διοικητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αυτών.

- Εναντίον τής από 5/12/2007 Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης της ΕΥΕΠ δυνάμει της οποίας επεβλήθησαν πρόστιμα, η εταιρεία μας προσέφυγε νομίμως και εμπροθέσμως ενώπιον του αρμόδιου Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου.

- Η εταιρεία μας δεν διαθέτει υγρά λύματα, πλην των αστικών λυμάτων (προερχόμενα από τουαλέτες, κουζίνες και πλύσιμο δαπέδων), τα οποία, σύμφωνα με την Α.Π. 95274/26.11.2002 "απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση της βιομηχανίας μας, διατίθενται σε σύστημα σηπτικών δεξαμενών και ακολούθως σε σύστημα απορροφητικών βόθρων, με την έγκριση της αρμόδιας νομαρχιακής αρχής".

- Από την Εκθεση Αυτοψίας (6/8/2007) που συνετάγη από τους επιθεωρητές της ΕΥΕΠ, κατά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι, αφού εξέτασαν όλες τις πιθανές πηγές παραγωγής αποβλήτων (υγρά, αέριες εκπομπές, στερεά επικίνδυνα και μη, κ.λπ.), δεν διαπίστωσαν την παραμικρή ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Η εταιρεία διαμαρτύρεται για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και δηλώνει ότι:

- «Δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στο πολύ σοβαρό περιστατικό της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, εφόσον δεν παράγει/διαθέτει κατά την παραγωγική διαδικασία κανενός τύπου υγρά βιομηχανικά απόβλητα, ικανά να απειλήσουν το περιβάλλον.

- Διαχειρίζεται και διαθέτει τα στερεά απόβλητα μέσω επαγγελματιών χειριστών και αδειοδοτημένων συνεργατών της περιοχής, με πλήρη σεβασμό των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Εχει πλήρη πίστη στην ελεγκτική δραστηριότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ και των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι της σοβαρότατης μόλυνσης του Ασωπού ποταμού.

- Συμμερίζεται τη θέση όλων των κατοίκων που διεκδικούν μέτρα πιο αποτελεσματικά για τον σεβασμό των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να προληφθούν μόνιμες βλάβες του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης υγείας, όπως αυτές που καταγγέλθηκαν πρόσφατα από τα ΜΜΕ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δημοσίευμά μας ήταν αποτέλεσμα των ανακοινώσεων που έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς την προηγούμενη ημέρα. Για κάθε ενδιαφερόμενο, η σχετική ανακοίνωση Τύπου διατηρείται στην ιστοσελίδα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (www.minenv.gr). Τη στιγμή που ακόμα και η εταιρεία δηλώνει «πλήρη πίστη» στο ΥΠΕΧΩΔΕ, θα περίμενε από μια εφημερίδα να αποσιωπήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα;

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έλαβε υπ' όψιν τον Κατάλογο Παραβάσεων που δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και αναφέρει συγκεκριμένα για την KERAKOLL μεταξύ άλλων ότι: «Η εταιρεία δεν διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων, κατά παράβαση της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β221/01-22 και τα προβλεπόμενα της σχετικής ΑΕΠΟ».

Η εταιρεία επικαλείται Εκθεση Αυτοψίας με ημερομηνία 6/8/2007. Ομως, το ΥΠΕΧΩΔΕ ουδέποτε μας κοινοποίησε παρόμοια έκθεση. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι ο υπουργός ανακοίνωσε πρόστιμα βάσει ελέγχων «που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2007».

Αρης Χατζηγεωργίου

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen