Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
Περί προστίμων, Τειρεσία και διαφάνειας PDF E-mail
23.06.08

Πηγή: AsoposSOS

Άλλη μία εταιρία διαμαρτύρεται εναντίον του προστίμου που έφαγε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε σημερινό δημοσίευμα, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία παραθέτει την θέση της εταιρίας «KERAKOLL ΕΛΛΑΣ-Χημικά Δομικά Υλικά» όπως αυτή διατυπώνεται σε εξώδικη διαμαρτυρία που απεστάλη στα γραφεία της εφημερίδας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης ότι η KERAKOLL έχει προσφύγει εναντίον της πράξεως βεβαίωσης παράβασης στο Εφετείο.

Όλο το άρθρο της "Ε" ΕΔΩ.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα, μας δίνεται μία καλή ευκαιρία να σχολιάσουμε την όλη κατάσταση με τα πρόστιμα που επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ και γενικά οι Αρχές στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν.

Έχουμε διατυπώσει και παλαιότερα τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα των προστίμων στις εταιρίες που πιάνονται να ρυπαίνουν. Συγκεντρωτικά, τα άρθρα μας μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία “Οι εταιρίες που επιβεβαιωμένα ρυπαίνουν”.

Διαβάζοντας ολόκληρη την σειρά των δημοσιεύσεων, ο καθένας καταλαβαίνει το τι ακριβώς επιχειρείται. Από τα πρόστιμα μερικών μόνο χιλιάδων ευρώ που έπεφταν μέχρι πρόσφατα, μετά την ανακάλυψη της βόμβας του εξασθενούς χρωμίου, τα ποσά αυξήθηκαν αλλά και πάλι, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 0,08% του ετησίου τζίρου των επιχειρήσεων που ελέγχονται...


Βγαίνει μία ανακοίνωση, μόνο όταν πρωτο-επιβάλονται τα πρόστιμα και στην συνέχεια δεν γνωρίζουμε αν τα πρόστιμα αυτά εισπράτονται, αν και ποιές εταιρίες εφεσιβάλουν τις αποφάσεις, τι εκδικάζεται και τι αποτέλεσμα έχουν αυτές οι εφέσεις και τελικά τι συνολική αποτελεσματικότητα έχουν όλες αυτές οι διαδικασίες που προβάλονται κάθε φορά από το ΥΠΕΧΩΔΕ με φανφάρες και μεγαλοστομίες του τύπου “εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα” κλπ.

Η πληροφόρησή μας είναι αποσπασματική, μαθαίνουμε και δημοσιεύουμε εξελίξεις όταν κάποια εταιρία εκδίδει δελτίο τύπου όπως σήμερα η KERAKOLL, και παλαιότερα η ΕΛΒΑΛ.

Από αυτές τις πληροφορίες που καταφέρνουμε να συλλέξουμε, έχουμε διαπιστώσει τα ακόλουθα:

  1. Από τις εκατοντάδες εταιρίες που υπάρχουν στην περιοχή οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μπορούν βάσει δυναμικότητας να ελέγξουν ένα μικρό μόνο ποσοστό. Ωστόσο, βάσει της πρόσφατης έκθεσης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όλες οι εταιρίες που ελέγθησαν πρόσφατα με κάποιον τρόπο παρανομούσαν ή είχαν παρατυπίες στην αδειοδότησή τους.
  2. Τα πρόστιμα, βάσει των δημοσιευμένων ισολογισμών των εταιριών αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό (0,08%) του ετήσιου τζίρου. Μπορείτε να δείτε τους υπολογισμούς ΕΔΩ
  3. Όταν επιτέλους ολοκληρώνεται η διαδικασία επιβολής προτίμων, οι περισσότερες εταιρίες εφεσιβάλουν τις αποφάσεις για να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα πρόστιμα.
  4. Στις εφέσεις, τα πρόστιμα περιορίζονται κατά μεγάλο ποσοστό, ή ακόμα και ακυρώνονται παντελώς, λόγω παρατυπιών ή αμφιβολιών ή άλλων λόγων, ενώ έχει ήδη παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο πολύ πιθανά οι εταιρίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
  5. Στις νέες, αναθεωρημένες αποφάσεις και στα νέα κατά πολύ μικρότερα πρόστιμα δεν δίνεται καμμία δημοσιότητα με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν με τις αρχικές εντυπώσεις των “πολύ υψηλών προστίμων” που έχουμε καταδείξει ότι μόνο υψηλά δεν είναι σε σχέση με το μέγεθος των εταιριών και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στον Ασωπό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι να δημιουργείται συνεχώς ένα θολό τοπίο σχετικά με το τι ακριβώς γίνεται, ποιός δηλαδή ρυπαίνει, σε τι βαθμό, ποιός τρώει πρόστιμο, ποιός αθωώνεται, ποιός πληρώνει και πόσο… Δεν ξέρουμε τίποτε σχετικά με το πως καταλήγουν όλες αυτές οι κυρώσεις.

Θεωρούμε ότι αυτή η θολούρα διατηρείται σκόπιμα. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε περιβαλλοντική πληροφόρηση. Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να μας πεί ότι μπορούμε να υποβάλουμε αιτήσεις και να ενημερωνόμαστε για όλα αυτά τα θέματα. Το έχουμε δοκιμάσει σε κάποιες περιπτώσεις, όταν δεν μας έδιναν τις χημικές αναλύσεις του νερού των δικτύων ύδρευσης και τελικά (μετά από καθυστέριση μηνών) χρειάστηκε εντολή εισαγγελέα για να τις πάρουμε στα χέρια μας κι ακόμα και τότε, ήταν  ελλειπείς.

Ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει προτείνει με άρθρο του στο ΒΗΜΑ, την δημιουργία ενός ΤΕΙΡΕΣΙΑ για το περιβάλλον. Ένα αρχείο δηλαδή, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά κάθε περιβαλλοντική παράβαση, το πρόστιμο που επεβλήθη, οι εφέσεις, το τελικό πρόοστιμο, η τελική ετυμηγορία και ΟΛΑ αυτά τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα σε καθέναν δημόσια και ξεκάθαρα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε κι εμείς να ασκήσουμε πίεση σαν καταναλωτές σε όσες εταιρίες είναι περιβαλλοντικά εχθρικές.

Γιατί δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο; Ποιόν βολεύει η εξακολούθηση αυτής της κατάστασης; Ποιόν ευνοεί η θολούρα που διατηρείται;


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1720698
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen