Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

The Energy Blog Bookmark Detail 
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Ενας μυθικός ήρωας στη μάχη των πυρκαγιών PDF E-mail
17.07.08

Πηγή: Ελευθεροτυπία

http://tilaphos.blogspot.com

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

tilaphos-reforest.svgΣτην ελληνική μυθολογία ο Τήλεφος ήταν ήρωας της Τεγέας, γιος του Ηρακλή και της Αύγης, και στον Τρωικό Πόλεμο ήταν σύμμαχος των Τρώων. Εδώ και μερικούς μήνες ο Τήλεφος φιλοδοξεί να γίνει σύμμαχος του πολίτη που αναζητεί δημόσιες πληροφορίες για θέματα πυρκαγιών, ζητήματα περιβαλλοντικά και άλλα, με ελαφρώς παραλλαγμένο το όνομά του. Το όνομα «Τήλαφος» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Τηλεματική Απεικόνιση Οδικών Συμβάντων» όπου το «π» προ του δασυνόμενου «ο» της λέξης «Οδικών» μετατρέπεται σε «φ».

Στις μέρες μας το ιστολόγιο http://tilaphos.blogspot.com λειτουργεί τα: «Τήλαφος-αναδασωτέα», «Τήλαφος-φωτιές» και «Τήλαφος-διευθύνσεις» με τη μορφή datablog (data-blog=ιστολόγια-δεδομένων). Ο Τήλαφος-φωτιές χρησιμοποιεί σήματα θερμών σημείων/πυρκαγιών (σχεδόν) πραγματικού χρόνου, που αποστέλλονται από το σύστημα FIRMS του Πανεπιστημίου του Maryland, το οποίο αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες του MODIS Rapid Response System της NASA.

«Η τεχνολογία των ιστολογίων επιτρέπει την εύκολη συγκέντρωση των δεδομένων από οποιονδήποτε και την παρουσίασή τους με εύληπτο τρόπο στο κοινό, καθώς επίσης τον έλεγχο και σχολιασμό των δεδομένων από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, επιτρέπει την αξιοποίηση των δεδομένων χωρίς να είναι αναγκαία μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα όπου αναρτώνται, μέσω της τεχνολογίας ροής δεδομένων (RSS feed) και των προδιαγραφών microformats», μας λέει ο υπεύθυνος Δημήτρης Ζαχαριάδης.

Η εφαρμογή Τήλαφος-φωτιές προσδιορίζει και καταγράφει αυτόματα τις διοικητικές περιοχές όπου εκδηλώνονται σήματα θερμών σημείων/πυρκαγιών, παρέχοντας παράλληλα για διευκόλυνση χάρτες, διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας με τις τοπικές υπηρεσίες.

Αξιοποιεί για την καταγραφή δεδομένα που παρέχονται δωρεάν στο Διαδίκτυο και με τη μορφή web service τις υπηρεσίες:

* Geonames, που είναι μια υπάρχουσα ανοιχτή εφαρμογή γεωγραφικών δεδομένων που λειτουργεί στο εξωτερικό και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ελεύθερα διαθέσιμη συλλογή σημειακών δεδομένων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Διευκολύνει τον προσδιορισμό του πλησιέστερου στην πυρκαγιά γνωστού τόπου.

* Τόπος, που εντοπίζει την (αυτο)διοικητική μονάδα, δηλαδή νομό, δήμο ή/και δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται η πυρκαγιά, και λειτουργεί προς το παρόν σε τοπικό δίκτυο, διαθέσιμο αποκλειστικά στην εφαρμογή.

* Τήλαφος-διευθύνσεις, που είναι μια υπάρχουσα ανοιχτή εφαρμογή στο πρώτο στάδιο υλοποίησης με τη μορφή του datablog, και παρέχει στοιχεία διευθύνσεων των αρμόδιων υπηρεσιών στην περιοχή του προβλήματος.

* Google Maps, μια ελεύθερη υπηρεσία διαδικτυακών χαρτών της Google.

«Ο Τήλαφος-φωτιές λειτουργεί post mortem, δηλαδή μετά το συμβάν», προσθέτει ο Δημήτρης Ζαχαριάδης. «Η αξία αυτής της δωρεάν εφαρμογής μπορεί να εντοπιστεί κυρίως στους αυτοματισμούς της: τον αυτόματο προσδιορισμό του πλησιέστερου τόπου και της διοικητικής περιοχής ενός συμβάντος, τις ειδοποιήσεις που μπορούν να στέλνονται αυτόματα σε επιλεγμένους τοπικούς αποδέκτες και την ανάρτηση στο ιστολόγιο, η οποία γίνεται χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι τα σήματα του FIRMS επηρεάζονται μερικές φορές από παράγοντες όπως σύννεφα, ανακλάσεις, πυρσούς εργοστασίων κ.λπ. καθώς και από τη θέση των δορυφόρων MODIS τη στιγμή που εκδηλώνεται η πυρκαγιά, και επομένως κάποια συμβάντα μπορεί να διαφύγουν. Η υπηρεσία του datablog Τήλαφος-φωτιές μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υπηρεσίες ή δημοτικές αρχές που ενδιαφέρονται να καταγράφουν και να ελέγχουν, συστηματικά, γεγονότα που συμβαίνουν στα όριά τους ή και από πολίτες με οικολογική συνείδηση, από άλλες ιστοσελίδες κ.λπ».

Το datablog Τήλαφος-αναδασωτέα (http://tilaphos-reforest. blogspot.com) είναι μια προσπάθεια καταγραφής δημόσιας πληροφορίας από εθελοντές και ανοίγματός της προς τους πολίτες, για ένα σοβαρό πρόβλημα: τη συρρίκνωση των δασών από πυρκαγιές και καταπατήσεις. Τα στοιχεία αναδασωτέων από το ΦΕΚ που καταγράφονται από εθελοντές στο datablog διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή κατάλληλη για περαιτέρω επεξεργασία και προβολή σε χάρτες.


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1844701
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen