Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

The Energy Blog Bookmark Detail 
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Πράσινη επανάσταση στο σπίτι PDF E-mail
06.08.08

Μέθοδος για 24ωρη παροχή ηλιακής ενέργειας- ενώ παρουσιάστηκε το πρώτο σπίτι με πλήθος οικολογικών συστημάτων

Πηγή: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

prasini-epanastasi-tovimaΣυνεχής είναι η προσπάθεια ανάπτυξης οικολογικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας με χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων που θα βοηθούν τον σύγχρονο άνθρωπο να ζει άνετα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση τον τελευταίο καιρό στον συγκεκριμένο τομέα αφορά την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου συλλογής ηλιακής ενέργειας την οποία παρουσίασε ερευνητής του ΜΙΤ. Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία υπόσχεται απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Την ίδια στιγμή στο Σικάγο παρουσιάστηκε μια κατοικία κατασκευασμένη με πλήθος προηγμένων οικολογικών συστημάτων όπως, για παράδειγμα, αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου κατανάλωσης ενέργειας, αποταμιευτήρες βρόχινου νερού που ανακυκλώνεται για νέα χρήση κ.ά.

Ο Ντάνιελ Νοσέρα, καθηγητής της Ενέργειας στο ΜΙΤ, ανέπτυξε μια νέα μέθοδο με την οποία γίνεται εφικτή η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας ώστε να υπάρχει συνεχής ηλεκτροδότηση μιας κατοικίας ή κάποιου άλλου χώρου σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η μέθοδος βασίζεται σε ένα καταλύτη που παράγει το απαραίτητο υδρογόνο και οξυγόνο για να λειτουργήσουν οι ηλιακές κυψέλες, οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτός του ότι το σύστημα που ανέπτυξε ο ερευνητής μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια, ώστε να μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και μετά τη δύση του ηλίου, ο καταλύτης χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσει το σύστημα, κάνοντάς το έτσι ακόμη πιο «πράσινο»...

Μοιάζει με μια συνηθισμένη μεζονέτα. Στην πραγματικότητα είναι μια κατοικία η οποία ενσωματώνει πολλά οικολογικά συστήματα
«Είναι τεράστιο πρόβλημα να μπορείς να έχεις ενέργεια μόνο τις ώρες που βρίσκεται στον ουρανό ο ήλιος. Γι΄ αυτό και κατά τη γνώμη μου τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν έχουν εμπορική απήχηση.Αν το σύστημά μου καταφέρει να παράγει ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο,επτά ημέρες την εβδομάδα,τότε,μάλιστα,μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για την ηλιακή ενέργεια» δήλωσε στο Reuters ο Νοσέρα. Η χρήση της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας των ΗΠΑ, η ηλιακή ενέργεια που παράγεται στη χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόλις 600.000

κατοικιών και μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας. Ετσι, οι χρήστες φωτοβολταϊκών συστημάτων υποχρεώνονται το βράδυ να χρησιμοποιούν τη συμβατική ηλεκτρική ενέργεια.

Οι κατασκευαστές του το βάφτισαν «Smart Ηome» (έξυπνο σπίτι), αν και κανονικά θα έπρεπε να το ονομάσουν «Πράσινο Σπίτι». Το σπίτι, που δημιουργήθηκε σε χώρο του Μουσείου Βιομηχανίας και Επιστήμης του Σικάγου, συνδυάζει μια σειρά από οικολογικά συστήματα και τεχνολογίες. Διαθέτει αυλή με γρασίδι, αλλά και κήπο στην ταράτσα η οποία διαθέτει σύστημα αποστράγγισης υδάτων, αλλά και φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας. Ο κήπος στην ταράτσα λειτουργεί ευεργετικά όλο τον χρόνο αφού το καλοκαίρι διατηρεί πιο δροσερό το εσωτερικό του σπιτιού, ενώ τον χειμώνα λειτουργεί μονωτικά για τη βροχή και το κρύο. Φυσικά μπορεί ο κάτοικος να φυτέψει εκεί λουλούδια, ακόμη και λαχανικά.

Διαθέτει αποταμιευτήρες βρόχινου νερού, το οποίο χρησιμοποιείται για το πότισμα του γρασιδιού, του κήπου και για άλλες χρήσεις. Στο σπίτι είναι ενσωματωμένο ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας και νερού και όπου χρειάζεται επεμβαίνει για να την περιορίζει. Ετσι αν, για παράδειγμα, το σύστημα αντιληφθεί μια μέρα που κάνει ζέστη ότι φυσάει αεράκι ανοίγει τα παράθυρα και κλείνει τον κλιματισμό σε περίπτωση που οι κάτοικοι τον έχουν ανοίξει. Με ανάλογο τρόπο ελέγχει αυτόματα τον φωτισμό, τις περσίδες των παραθύρων κτλ., ενώ μια οθόνη προβάλει συνεχώς στους κατοίκους τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο του σπιτιού είναι ότι ορισμένοι χώροι του είναι κατασκευασμένοι από ανακυκλωμένα υλικά όπως, για παράδειγμα, το μπάνιο, τα πλακάκια του οποίου είναι προϊόν ανακυκλωμένων μπουκαλιών κρασιού.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1932971
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τρι Αύγ 12, 2008
"ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ"
Τετ Αύγ 13, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Κυρ Αύγ 17, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Τετ Αύγ 20, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Κυρ Αύγ 24, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Τετ Αύγ 27, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Κυρ Αύγ 31, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen