Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Young Energy People Bookmark Detail 
Εξοικονόμηση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Bookmark Detail 
ECOLOGY PRESS Bookmark Detail 
http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
Oι «πράσινες» μελέτες αγνοούν την οικονομία PDF E-mail
05.05.09

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στηρίζονται σε αναλύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αστάθμητους παράγοντες

Λίγα πράγματα είναι τόσο ελκυστικά στην πολιτική όσο οι δωρεάν προσφορές. Με τη νομοθεσία που αφορά τη λήψη μέτρων κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου να αρχίζει να συζητείται στο Κογκρέσο, οι οικολόγοι εμφανίζονται ικανοί να μας κάνουν ακριβώς αυτού του είδους τις προσφορές: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, λένε, με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Ιδού μία συνήθης θέση του Environmental Defense Fund (EDF) ή, άλλως, Ταμείου για το Περιβάλλον: «Εναντι 10 σεντς του δολαρίου κατά κεφαλήν, ημερησίως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να επενδύσουμε σε καθαρές ενεργειακές πηγές του μέλλοντος και να εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια από τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου».

Ολα αυτά ακούγονται πολύ όμορφα για να είναι αληθινά. Πρόκειται, πράγματι, για υπερβολή. Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των ενεργειακών αναγκών όχι μόνον των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως καλύπτονται από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το πετρέλαιο, ο λιγνίτης ή το φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούν επίσης και τη μεγαλύτερη –κατασκευασμένη από τον άνθρωπο– πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος. Πρόκειται ασφαλώς για το αέριο στο οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπεται η κατά 42% μείωση –από τα επίπεδα του 2005– των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ έως το έτος 2030, αλλά και η κατά 83% αντίστοιχη πτώση του μέχρι το 2050.

Η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου συστήματος χρήσης ενέργειας αποτελεί σχεδόν ανέφικτο εγχείρημα. Συγκριτικά με το 2007, ο πληθυσμός των ΗΠΑ το έτος 2030 θα είναι αυξημένος κατά 25%, φθάνοντας στα 375 εκατ., τα μεγέθη της οικονομίας τους θα είναι αυξημένα κατά 70% (και η αξία της θα φθάνει στα 20 τρισ. δολάρια) ενώ στην επικράτειά τους θα κυκλοφορούν 27% περισσότερα ελαφρά οχήματα, φθάνοντας στα 294 εκατομμύρια. Η ζήτηση ενέργειας θα είναι μεγάλη.

Ωστόσο, από την ΕΙΑ εκτιμάται επίσης ότι θα έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού της κατασπατάλησης της ενέργειας, ενώ θα αντλείται ολοένα και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Από το 2007 έως το 2030 υπολογίζεται ότι η χρήση ηλιακής ενέργειας θα έχει 18πολλαπλασιασθεί, ενώ της αιολικής θα είναι εξαπλάσια. Τα νέα οχήματα θα καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια. Οι λαμπτήρες και τα πλυντήριά μας θα εξοικονομούν ολοένα και περισσότερη ενέργεια. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων αναμένεται να μας αποθαρρύνουν από την κατανάλωση ενέργειας και το 2030 η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φθάνει τα 130 δολάρια το βαρέλι σε σημερινές τιμές. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φθάνουν το 2030 στις ΗΠΑ στους 6,2 δισ. μετρικούς τόνους, θα είναι δηλαδή αυξημένες κατά 4% από τα επίπεδα του 2007. Ετσι, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσουν να καλύπτουν μόλις το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διότι θα αυξάνονται μεν, ξεκινώντας από μία πολύ χαμηλή βάση δε.

Για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του νομοσχεδίου για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο προωθείται τώρα στο Κογκρέσο από τον Λευκό Οίκο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 3,5 δισ. μετρικούς τόνους. Το υποστηριζόμενο από το Ταμείο για το Περιβάλλον, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί οικονομικά, στηρίζεται σε αναλύσεις και μοντέλα στα οποία δεν υφίστανται αστάθμητοι παράγοντες ή δεν συνυπολογίζεται το κόστος έκτακτων, απρόοπτων γεγονότων. Ετσι, και με την προϋπόθεση της αντιστάθμισης των μελλοντικών υψηλών τιμών της ενέργειας μέσω κρατικών επιδοτήσεων, υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει 0,11 δολάρια ημερησίως ανά άτομο.

Οι προϋποθέσεις

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα για να προβλέψουμε το μέλλον στηρίζονται συχνά σε απολύτως παράλογες ή απίθανες προϋποθέσεις, όπως ότι δεν θα υφίσταται πλέον ο οικονομικός κύκλος, ότι η οικονομία θα λειτουργεί διαρκώς σε περιβάλλον σχεδόν μηδενικών ποσοστών ανεργίας, ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της θα είναι υψηλοί. Επίσης, οι πάσης φύσεως καταναλωτές -ιδιώτες και μη- αναμένονται να προσαρμοσθούν ως διά μαγείας στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας, επιλέγοντας εγκαίρως και μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ασφαλώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι έτσι αναμένεται βάσει των αναλύσεων και των μοντέλων μας! Αλλά, όλοι γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα πάντα διαφέρει.

Σήμερα, περί το ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ παράγεται με την καύση γαιανθράκων, όπως είναι ο λιγνίτης. Είναι άπειρα τα πρακτικά προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν, εάν προσπαθήσουμε να αναπροσαρμόσουμε τις ενεργειακές συνήθειες στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, υπολογίζεται ότι προκειμένου η χώρα να καταφέρει να καλύψει με βιοκαύσιμα μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις τοπικές συγκοινωνίες έως το 2050, θα πρέπει να γίνει καθαρός εισαγωγέας βασικών τροφίμων, καθώς οι εν λόγω καλλιέργειες θα παραγκωνίσουν, για παράδειγμα, εκείνες των σιτηρών.

Εν κατακλείδι, η πράσινη οικονομία και η ανάπτυξή της -έτσι όπως τη φανταζόμαστε σήμερα τουλάχιστον- κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Πόσω μάλλον, που δεν έχουμε τις γνώσεις ακόμη, αλλά ούτε και τις σωστές αναλύσεις ούτε για οικονομικές, αλλά ούτε και για κοινωνικές επαναστάσεις του μέλλοντος.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 7348507
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Σαβ Μάι 16, 2009 @09:00πμ - 08:30μμ
Όταν η Τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Κυρ Μάι 17, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Μάι 24, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Μάι 31, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen