Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Young Energy People Bookmark Detail 
Εξοικονόμηση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Bookmark Detail 
ECOLOGY PRESS Bookmark Detail 
http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
Ραντεβού στις ακτές PDF E-mail
05.05.09


ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η 14η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Ραντεβού στις ακτές

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με συντονιστή το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρικτές την «Ελευθεροτυπία» και το «Γεωτρόπιο»

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αρχίζει αύριο Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει όλο τον μήνα η 14η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, που γίνεται ταυτόχρονα σε όλη τη Μεσόγειο, με συντονιστή στη χώρα μας το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

 Μια προσπάθεια που τελεί υπό την αιγίδα του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον - Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης UNEP/ΜΑΡ (Mediterranean Action Plan) και συνδιοργανώνεται από την «Ελευθεροτυπία» και το περιοδικό της σαββατιάτικης έκδοσης «Γεωτρόπιο», που θα καλύπτουν με δημοσιεύματα την καμπάνια για τις ακτές καθ' όλη τη διάρκειά της.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της περσινής εκστρατείας, 13.717 εθελοντές καθάρισαν 199 παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν 170 φορείς, από τους οποίους 73 ήταν σχολεία, 37 σύλλογοι, 20 δήμοι, 16 επιχειρήσεις, 11 ξενοδοχεία, 9 πρωτοβουλίες πολιτών - ΜΚΟ και 4 μεμονωμένοι φορείς.

Στη φετινή εκστρατεία με τον γενικό τίτλο «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2009» συμμετέχει και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ομάδα επιστημόνων του οποίου θα χειρίζεται το κατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα ROV που θα κάνει λήψη εικόνων από τις «χωματερές» του βυθού, έτσι ώστε να αναδειχθεί γενικότερα το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και όχι μόνο των ακτών.

Μιλώντας χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της UNEP-ΟΗΕ (MEDPOL Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) Λουίζα Κολασιμόνε εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία που έχει με το Δίκτυο και υπογράμμισε τη σημασία των εθελοντικών καθαρισμών.

Ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Βαγγέλης Παναγόπουλος εξήρε την προσπάθεια του Δικτύου και της UNEP και σημείωσε ότι η «14η κατά σειρά εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις προηγούμενες φορές κι αυτό γιατί το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, στο λεξιλόγιό μας, στη ζωή μας.

»Μην ξεχνάμε» πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρέχεται ολόκληρη από τη θάλασσα, έχοντας συνολικό μήκος ακτογραμμών 15.000 χλμ. και ένα τεράστιο νησιωτικό σύμπλεγμα που αριθμεί 3.052 νησιά, μικρά και μεγάλα».

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ότι βάσει των σημερινών υπολογισμών, αναμένεται ότι το 50% των ακτών της Μεσογείου θα έχει κτιστεί έως το 2025. Στην Ελλάδα, η παράκτια ζώνη φιλοξενεί το 85% του πληθυσμού, το 80% της βιομηχανίας, το 90% του τουρισμού και μεγάλο μέρος της γεωργίας καθώς επίσης το σύνολο της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών».

Στη νέα, διττή διάσταση της φετινής εκστρατείας που στόχο έχει να «αναδυθεί» και αναδειχθεί το «ρυπαντικό αποτύπωμα» των ακτών και του βυθού της χώρας μας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Οπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα γίνει συστηματική και επιστημονική καταγραφή των απορριμμάτων που θα συλλεχθούν στους καθαρισμούς, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα ROV, το οποίο θα πραγματοποιήσει λήψεις εικόνων, προκειμένου να αναδείξει τις «χωματερές» του βυθού.

«Ο πυθμένας των θαλασσών, σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, φαίνεται να λειτουργεί ως μια αθέατη χωματερή. Και όταν μιλάμε για αθέατη μιλάμε και για αποτελεσματική. Συνεπώς στόχος της κατάδυσης είναι να φέρει στο φως αυτή τη ρύπανση του πυθμένα από απορρίμματα. Να αναδειχθούν στην επιφάνεια, να ευαισθητοποιηθούμε και να δούμε πώς πραγματικά συμπεριφερόμαστε στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι έχει μια απέραντη ρυπο-χωρητικότητα. Δεν την έχει».

Μιλώντας η διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Αννυ Μητροπούλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της συνεχούς υποβάθμισης του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «η απώλεια βιοποικιλότητας σε ένα οικοσύστημα μπορεί να φέρει καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας των πολύπλοκων τροφικών σχέσεων που συνδέουν μεταξύ τους τα θαλάσσια είδη. Κάθε ένα παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντός του και υποστηρίζει άλλες μορφές ζωής. Κάθε αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει ένα είδος είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο αριθμό αλληλοεξαρτώμενων οργανισμών».

Τη συνέντευξη συντόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ευάγγελος Κουκιάσας, ο οποίος και τόνισε την καθοριστική σημασία της ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών σε εθελοντικές πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη.

Φέτος ο κεντρικός καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί στον Ωρωπό την Κυριακή 10 Μαΐου και στόχος των διοργανωτών είναι να επεκταθεί η προσπάθεια σε ακόμα περισσότερες περιοχές με ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων εθελοντών.

Γι' αυτό... ραντεβού στις ακτές! *

Πληροφορίες
Πληροφορίες για συμμετοχή στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού των ακτών στο: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα

Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 7341773
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Σαβ Μάι 16, 2009 @09:00πμ - 08:30μμ
Όταν η Τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Κυρ Μάι 17, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Μάι 24, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Μάι 31, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen