Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Young Energy People Bookmark Detail 
Εξοικονόμηση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Bookmark Detail 
ECOLOGY PRESS Bookmark Detail 
http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
Μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα στην Πιερία PDF E-mail
05.05.09

Της Ζωγιας Kουταλιανου

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων γίνεται στην καλλιέργεια ακτινιδίων στην Πιερία, όπου, η παραγωγή προσβάλλεται από μια νέα ασθένεια εξαιτίας μύκητα που πλήττει κυρίως το φύλλωμα.

Το στεμφύλιο, όπως ονομάζεται η ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τη ξήρανση των νεαρών, κυρίως, δέντρων, οδηγώντας στην απώλεια έως και του 15%-30% της καλλιέργειας.

Ανακοίνωση

Μολονότι οι αναλύσεις των δειγμάτων που εστάλησαν στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ δεν «έδειξαν» στεμφύλιο, οι παραγωγοί, που ανιχνεύουν στα δέντρα συμπτώματα της ασθένειας, ψεκάζουν με προϊόντα που δεν έχουν πάρει έγκριση για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια -επομένως χρησιμοποιούνται παράνομα- αλλά οι «ειδικοί» τα κρίνουν «αποτελεσματικά». Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πιερίας, «ύστερα από υποδείξεις εκπροσώπων εταιρείας, η οποία ασχολείται με την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ακτινιδίων, πολλοί παραγωγοί του νομού μας ψεκάζουν τα κτήματά τους με μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα». Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πως «οποιαδήποτε χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», ενώ σημειώνεται πως η αρνητική διάγνωση καθιστά απαγορευτικούς τους ψεκασμούς στην παρούσα συγκυρία.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο αρμόδιος αντινομάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας, κ. Π. Παπανικολάου, απάντησε πως κανείς από τους περίπου 530 παραγωγούς ακτινιδίου δεν ψέκασε με μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αφού η Νομαρχία επενέβη άμεσα και «η εταιρεία αμέσως το απέσυρε, ούτε καν κυκλοφορεί». «Η παρέμβασή μας για τους ψεκασμούς με μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν προληπτική και ενημερωτική», σημείωσε. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου του νομού, που ανέρχεται σε περίπου 13.000 τόνους, εκ των οποίων η πλειονότητα εξάγεται στη Ρωσία και την ευρωπαϊκή αγορά, δεν παρουσιάζει υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, χάρη στη φροντίδα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Χρονοβόρα και δαπανηρή

Κατά τον κ. Παπανικολάου, μάλιστα, η επιστροφή των οκτώ φορτίων νωπών φρούτων (μήλα, ακτινίδια και φράουλες) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 από τη Ρωσία, «δεν οφειλόταν σε υπολειμματικότητα των ακτινιδίων, αλλά σε έναν ιό που είχε πλήξει την παραγωγή, τη βαμβακάδα». Το φαινόμενο των ψεκασμών με μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα, εξήγησε στην «Κ» η καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωργικών Φαρμάκων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ευθ. Μουρκίδου, επισημαίνοντας ότι «παρατηρείται κυρίως σε καλλιέργειες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες και κατά συνέπεια διατίθενται λιγοστά εγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς η διαδικασία έγκρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή».

Ετσι, όταν ο αγρότης διαπιστώσει ότι κάποιο πρόβλημα της καλλιέργειάς του δεν λύνεται με τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα, καταφεύγει σε άλλο παρασκεύασμα, εγκεκριμένο για διαφορετική καλλιέργεια, παραβλέποντας ουσιαστικά το νόμο.

Κατά την κ. Μουρκίδου, «ένα φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό που έχει πάρει έγκριση στη δόση και με τη μέθοδο που προβλέπεται στην ετικέτα του. Ολες οι άλλες χρήσεις του είναι παράνομες».

«Βαθεία πληγή» η ασφάλεια

«Βαθιά πληγή» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κιλτίδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την υπόθεση της ασφάλειας των τροφίμων στη χώρα μας, καθώς δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η μεταφορά του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος οριζόντιων και κάθετων ελέγχων.

Οσον αφορά στο θέμα των φορτίων που επιστράφηκαν από τη Ρωσία λόγω της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ο κ. Κιλτίδης τόνισε ότι «υπήρχαν φορτία που είχαν πρόβλημα και θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε τη διοργάνωση του 5ου Συνεδρίου Φυτοπροστασίας.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 7341835
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Σαβ Μάι 16, 2009 @09:00πμ - 08:30μμ
Όταν η Τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Κυρ Μάι 17, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Μάι 24, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Μάι 31, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen