Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Σεπτέμβριος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Η νέα ιστοσελίδα της ΕΕ για την βιολογική γεωργία Bookmark Detail 
Αγορές Βιοκαλλιεργητών 7ος-2008 Bookmark Detail 
Κίνηση Πολιτών Γέρακα Bookmark Detail 
Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Bookmark Detail 
Υγροβιότοπος Βουρκάρι Bookmark Detail 
Το κλίμα αλλάζει! κάνε κάτι και εσύ Bookmark Detail 
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα Bookmark Detail 
Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για το υδατικό πρόβλημα PDF E-mail
12.08.09

07/08/2009

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/A6C7198315E1054AC225760B004F005A?Opendocument

«Κάναμε ένα βήμα παραπέρα προς την υλοποίηση
του σχεδιασμού μας για επίλυση του υδατικού προβλήματος»

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Πολυνείκης μετά την τελετή υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης στην Επισκοπή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και να ευχηθώ στην Κοινοπραξία η οποία αναλαμβάνει το έργο της δημιουργίας της Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης στην Επισκοπή κάθε επιτυχία για να κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης του σοβαρού υδατικού προβλήματος που ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό.

Θέλω, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι προχθές, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, έθεσα ακριβώς την εκκρεμότητα αυτή που υπήρχε με τη νέα Μόνιμη Μονάδα Αφαλάτωσης στην Επισκοπή. Μιλώ για εκκρεμότητα γιατί, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν προσφυγές ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αφού, λοιπόν, έθεσα αυτή την εκκρεμότητα μετά από την άρση του απαγορευτικού Διατάγματος που υπήρχε και που μας εμπόδιζε να προχωρήσουμε, εξουσιοδοτήθηκε η αρμόδια Αρχή, το Υπουργείο Γεωργίας, να προχωρήσει σε αυτή την υπογραφή του συμβολαίου. Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να πούμε πως κάναμε ένα βήμα παραπέρα προς την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για επίλυση του υδατικού προβλήματος.»

Στη συνέχεια ερωτηθείς ο κ. Υπουργός, σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, αν θα συνεχιστούν οι περικοπές στην ύδρευση μέχρι το 2013, ανέφερε: «Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και εγώ προσωπικά, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για απεξάρτηση της ύδρευσης από τη βροχόπτωση, επεξεργαζόμαστε συνεχώς σενάρια για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος της Κύπρου. Μέσα στα πλαίσια αυτών των συνεχών προσπαθειών και στοχεύοντας στην άρση των περικοπών στην ύδρευση την 1η Ιανουαρίου 2010, είχα υποβάλει προχθές ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ακόμη μια νέα Πρόταση, πέραν της εκκρεμότητας που προανέφερα για την Επισκοπή και ανεξάρτητα από αυτό, που αφορούσε τη δημιουργία και προσωρινής κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει προ καιρού τόσο εγώ όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για τον περιορισμό των περικοπών στην ύδρευση για την 01/01/2010. Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από έντονο προβληματισμό και διάλογο, αποφάσισε τη μη υλοποίηση αυτής της εισήγησης μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης οικονομικής περισυλλογής και ένεκα της οικονομικής κρίσης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Κατά συνέπεια, θα έλεγα ότι είναι όλα μέσα στους προγραμματισμούς που η Κυβέρνηση έκανε. Αλλά, εκ των πραγμάτων, εφόσον υπεισέρχεται και το στοιχείο της απρόβλεπτης οικονομικής κρίσης, η οποία ήρθε ως γνωστό μετά από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναπροσαρμόσει τη δημοσιοοικονομική της πολιτική και να μεταθέσει τον προγραμματισμό σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Κυβερνητικού Έργου.

Με λίγα λόγια, δεν σταμάτησε το Υπουργείο Γεωργίας και εγώ προσωπικά να διεκδικούμε την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, του Προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Θα συνεχίσει η υλοποίηση αυτού του έργου μέσα στα πλαίσια τα οποία έχω προαναφέρει.»

Σε ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Πολυνείκης είπε: «Η δέσμευση που είχα αναλάβει, και την επαναλαμβάνω, για την 1/1/2010, μέσα από την προσπάθεια που έκανα για να υλοποιήσω αυτή την υπόσχεση και που θα υλοποιείτο με την πρόταση που κατέθεσα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προχθές για τη δημιουργία και Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης, απλά θα μετατεθεί στο επίπεδο του χρόνου ένεκα της αναπροσαρμογής της δημοσιοοικονομικής πολιτικής που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την όλη οικονομική κατάσταση.»

Ερωτηθείς κατά πόσο έπαυσε να ισχύει ο στόχος που είχε τεθεί για την 1/1/2010, ο κ. Υπουργός τόνισε: «Με βάση την πλήρη απεξάρτηση, όπως εννοούμε τον όρο, από τις βροχοπτώσεις, προφανώς ναι. Αλλά, από την άλλη, την εξέλιξη στο επίπεδο των βροχοπτώσεων δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς. Κατά συνέπεια, ο στόχος παραμένει, ακόμη, υπό κάποιες προϋποθέσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση που αναμένεται να υπάρξει σε σχέση με αυτόν το στόχο εφόσον απορρίφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Πρόταση για τη δημιουργία και Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης, ο κ. Πολυνείκης είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς αυτό θα είναι συνάρτηση της υλοποίησης και των υπόλοιπων Μονάδων Αφαλάτωσης, με βάση τις εκκρεμότητες που είπα ότι υφίστανται ακόμη. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών ενστάσεις, προσφυγές, Διατάγματα πιο συγκεκριμένα, που δεν δίνουν τη δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων τόσο στο επίπεδο προσωρινής Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης των 20.000 κ.β., όσο και στο επίπεδο μιας ακόμα Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης που είναι της τάξης των 50.000 κ.μ. νερού την ημέρα. Αν έχουμε μια γρήγορη απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για υλοποίηση και αυτού του έργου, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Θα πω ξεκάθαρα ότι αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε και θα λύσει το υδατικό πρόβλημα. Το λέω εμφαντικά και δεν πρόκειται να βρεθούμε ενώπιον παρόμοιων σεναρίων που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2008. Αυτό θέλω να γίνει σαφές: Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει το όλο θέμα με σοβαρότητα, με σύνεση, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα του τόπου. Κατ’ επέκταση, ναι, το υδατικό ζήτημα δεν θα ξεφύγει του στόχου. Απλά θα μετατεθούν ενδεχομένως κάποια χρονοδιαγράμματα, εάν και εφόσον βεβαίως υλοποιηθούν οι απρόβλεπτοι παράγοντες».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του μολυσμένου νερού στο Μάμμαρι, ο κ. Υπουργός είπε: «Σας ενημέρωσε χθες η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας κα Αίγλη Παντελάκη. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Γεωργίας μια ευρύτατη σύσκεψη όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών, για σκοπούς συντονισμού και ανταλλαγής απόψεων. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προχώρησε προς την κατεύθυνση της σωστής επίλυσης του προβλήματος σε ό,τι αφορά την ύδρευση της περιοχής. Προβαίνουμε σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων που υπόκεινται στον έλεγχο της καταλληλότητας της ποιότητας του νερού. Μέχρι τότε θα λύνεται προσωρινά το πρόβλημα με τη μεταφορά νερού με βυτιοφόρο. Από εκεί και πέρα αναμένουμε και την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων στο επίπεδο των υγειονομικών υπηρεσιών που θα τεκμηριώσουν τα επίπεδα του αρσενικού στο νερό, και να βρούμε και την αιτία αυτής της μόλυνσης, αν οφείλεται δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα ή αν έχει προκληθεί από κάποια διάβρωση των υδροφόρων στρωμάτων.

Να τονίσω πως σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος τηρούνταν και τηρούνται όλες οι διαδικασίες που προνοούνται και επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των ελέγχων των υδάτινων πόρων».

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen