Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Εκτός δρόμου Bookmark Detail 
Φιλοδασική Ένωση Αθηνών Bookmark Detail 
TeamAdara Bookmark Detail 
«Οικολογικές γειτονιές τώρα ή χανόμαστε» PDF E-mail
24.04.08

ecologicalhouseΡΥΠΑΙΝΟΥΜΕ 30% ΠΑΝΩ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

«Οικολογικές γειτονιές τώρα ή χανόμαστε»


Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ

Αν ο κάθε άνθρωπος κατανάλωνε όσο ο μέσος όρος των Ευρωπαίων, ο κόσμος μας θα χρειαζόταν τρεις πλανήτες για να τα βγάλει πέρα μέσα σ' ένα χρόνο! Κι αυτό γιατί, παγκοσμίως, καταναλώνουμε και ρυπαίνουμε 30% παραπάνω από ό,τι μπορεί να αντέξει η Γη, όπως διαπιστώνουν ερευνητές.

Εκπρόσωποι δήμων και φορέων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία κρατώντας τη «Χάρτα για τις Οικολογικές Γειτονιές στη Μεσόγειο»
Στη Μεσόγειο, οι κλιματικές αλλαγές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν κάνει τις περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες και η ανάγκη για μια βιώσιμη και οργανωμένη πολεοδομία έχει γίνει πλέον επιτακτική.
Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη εκπρόσωποι φορέων και δήμων από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία υπέγραψαν «Χάρτα για τις οικολογικές γειτονιές στη Μεσόγειο» αναλαμβάνοντας συντονισμένη δράση για μια βιώσιμη πολεοδομία που τελικό στόχο έχει την αστική ανάπτυξη. Η υπογραφή έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε (17-18 Απριλίου) το «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» με θέμα «Χτίζοντας οίκο-γειτονιές στη Μεσόγειο» και στο οποίο ανακοινώθηκε επίσης η ίδρυση ενός διεθνούς Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου (Med Eco-Quartiers).

Στο παράδειγμα του Μπέτζεντ, μιας πόλης που φτιάχτηκε από την αρχή, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, με το πρόγραμμα «Ζωντανός Πλανήτης» και η οποία τηρεί όλους τους «πράσινους» κανόνες (χρήση βρόχινου νερού, ηλιακών-φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.λπ.) αναφέρθηκαν οι Μπέντζαμιν Γκιλ και Γκαλ Λέοπολντ. Μιλώντας οι συντονιστές του προγράμματος τόνισαν ότι «η αυξανόμενη τάση στην κατανάλωση δίνει όλο και μικρότερο χώρο στα άλλα είδη να ακμάσουν και χάνουμε τη βιοποικιλότητα με ανησυχητικούς ρυθμούς. Οι διάφορες χώρες καταναλώνουν και ρυπαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Εάν όλοι στον κόσμο ζούσαν όπως οι Αμερικανοί θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες να μας "υποστηρίξουν". Εάν ζούσαν όλοι όπως ζουν στα Αραβικά Εμιράτα... 6!», είπαν.

«Μόνον αν θερμομονώναμε τα υφιστάμενα κτίρια θα είχαμε κέρδος 42% εξοικονόμησης ενέργειας και θα ήταν ένα συν στο να πιάσουμε τον στόχο του Κιότο, δίχως να μπούμε σε ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», υπογράμμισε η επιστημονική σύμβουλος του Προγράμματος Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μία εκ των ομιλητών για την Ελλάδα.

Ξεκινώντας από τις γειτονιές, οι οποίες είναι το πιο προσιτό επίπεδο της πόλης για τη ζωή των κατοίκων, οι συμμετέχοντας μίλησαν για τις πόλεις τους, αντάλλαξαν πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δομημένο περιβάλλον στα αστικά τους κέντρα, για τις σχετικές πολιτικές που προτείνονται ή και εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και μοιράστηκαν τόσο τις εμπειρίες τους όσο και τις τεχνογνωσίες που διαθέτουν.

Επισφράγηση όλων όσα ειπώθηκαν ήταν η Χάρτα, που από τη χώρα μας υπέγραψαν, προς το παρόν, τρεις δήμοι (Ελευσίνας, Ν. Σμύρνης, Διονύσου), το Δίκτυο Μεσόγειο SOS και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 26-27 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/04/2008 - http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=79701744

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen