Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Εκτός δρόμου Bookmark Detail 
Η Μεσόγειος φλέγεται PDF E-mail
07.05.08

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ

Θα πηγαίνατε στην Αίγυπτο για διακοπές το καλοκαίρι; Αν όχι, φανταστείτε πόσοι θα πουν «όχι» σε καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα τα έτη 2031-2060. Κι αυτό γιατί τότε, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών η χώρα μας θα έχει αύξηση στη θερμοκρασία από 2 έως 4 βαθμούς και οι καύσωνες θα αυξηθούν από 1-2 το χρόνο στους 4-5!


Ετσι η χώρα μας θα μετατραπεί από θερινός σε ανοιξιάτικος ή φθινοπωρινός προορισμός, αφού οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Μεσόγειο και προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη θα προτιμήσουν τις εσωτερικές διακοπές, να μείνουν δηλαδή στη χώρα τους (που θα έχει βελτιωμένο πια κλίμα) και όχι να φύγουν, πόσο μάλλον να επισκεφθούν τις χώρες της Μεσογείου που θα... «βράζουν» από τη ζέστη!

Παράλληλα, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 25%, η ξηρασία θα αυξηθεί, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα ενισχυθεί (οι ημέρες επικινδυνότητας θα αυξηθούν με επιπλέον 2-6 εβδομάδες) και η λειψυδρία θα συνεχιστεί τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατων ευρωπαϊκών ερευνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο (5-6 Μαΐου) που διοργάνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ερευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή της Ιταλίας και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.

Οπως προκύπτει από τις έρευνες, η χώρα μας θα μπει τα επόμενα πενήντα χρόνια σε μια νέα περιβαλλοντική «τροχιά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγήτη Χρήστο Ζερεφό: «Τα έτη 2031-2060 στη νότια Ελλάδα θα υπάρξει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Οι ημέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 30 βαθμούς θα γίνουν περισσότερες, αφού θα αυξηθούν κατά 7-10 ημέρες. Στη Βόρεια Ελλάδα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα φτάσει έως και τους 3 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών θα βιώνουν 20-35 ημέρες περισσότερες το χρόνο με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών Κελσίου».

«Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων στη θερμοκρασία θα είναι», συνεχίζει ο κ. Ζερεφός, «η αύξηση της ζήτησης ενέργειας για ψύξη, η οποία θα φτάσει έως και 50%. Αντίθετα η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα μειωθεί από 20-25%, αφού οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται το χειμώνα δεν θα είναι τόσο χαμηλές όπως είναι σήμερα. Η κλιματική αλλαγή», καταλήγει ο ίδιος, «θα επηρεάσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία μας και η απουσία υδάτινων πόρων θα δημιουργήσει προβλήματα στη γεωργία».

Μιλώντας στην «Ε» ο υπεύθυνος για την Πρόγνωση και τις Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δρ Γεώργιος Αμανατίδης, υπογράμμιζε ότι «οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και, κατά συνέπεια, απαιτείται η συμβολή ερευνητικών ομάδων απ' όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν. Γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης, κατανόησης και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τις προσεχείς δεκαετίες, όπως η Μεσόγειος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2008

 


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen