Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Βιολογική Φυτοπροστασία Χαραντώνης Bookmark Detail 
Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Οι μεσαίες πόλεις «ανοικτές» σε καινοτόμες λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής και αντιμετώπιση της Κλ PDF E-mail
06.06.08

(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΤΕΕ - ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ-TEE-Οι μεσαίες πόλεις «ανοικτές» σε καινοτόμες λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής και αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

   TEE - ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
   5 Ιουνίου 2008


    Οι μεσαίες πόλεις «ανοικτές» σε καινοτόμες λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής και αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) - http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6504627  

    Οι Μεσαίες Πόλεις, στις οποίες κατοικεί περίπου το 65% του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού, είναι, λόγω κλίμακας, ο καταλληλότερος χώρος για την εφαρμογή ολοκληρωμένου Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, με καινοτόμες λύσεις και προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και με στόχο την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Από αυτή την άποψη είναι από τους πλέον προνομιούχους χώρους του πλανήτη μας.
    Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το Διεθνές Επιστημονικό Διήμερο με θέμα «Μεσαίες Πόλεις και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός», που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.

Όπως αναφέρθηκε οι Μεσαίες Πόλεις στον ευρωπαϊκό χώρο έχουν κάνει βήματα μπροστά με την εφαρμογή των ρυθμιστικών σχεδίων τους, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια - ΓΠΣ και τα Ρυθμιστικά Σχέδια βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της οριστικοποίησης. Στη διάρκεια του επιστημονικού διημέρου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα-πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Λέριδα στην Ισπανία, η Ωξέρ και η Ναρμπόν στη Γαλλία, όπου έγιναν ολοκληρωμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντικές προδιαγραφές και ήδη για κάποιες αστικές περιοχές τους καταγράφονται σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Κατά τις συζητήσεις αναλύθηκε η σχέση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού με τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο ρόλος των χρήσεων γης, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, καθώς και τα θέματα δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής των κατοίκων. Η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, η προσβασιμότητα, η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων είναι βασικές προτεραιότητες - μονόδρομοι στο σύγχρονο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τονίστηκε από τους ξένους και Έλληνες ομιλητές.

Τα συμπεράσματα του διημέρου, όπως τονίστηκε, θα βοηθήσουν καταλυτικά το Βόλο και τη Λάρισα, τις πόλεις που έχουν την ευθύνη να διοργανώσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Άλλωστε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έγινε παρουσίαση του σχεδιασμού και της πορείας των έργων και μέτρων στην Πεσκάρα της Ιταλίας, η πόλη που διοργανώνει τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2009.

Το διήμερο οργανώθηκε από το ΤΕΕ και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων - UIA, σε συνεργασία με το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας της UIA «Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ARES», το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας της UIA «Μεσαίες Πόλεις και Παγκόσμια Αστικοποίηση-CIMES», το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Δήμο Βόλου, καθώς και τα Περιφερειακά Τμήματα Μαγνησίας και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ.

Κατά την έναρξη διαβάστηκε μήνυμα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρου Δήμα, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, η Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της UIA Λίζα Σιόλα, ο πρώην πρόεδρος της UIA Βασίλης Σγούτας, ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Τάκης Γεωργακόπουλος, οι πρόεδροι των ΤΕΕ Μαγνησίας και Κ&Δ Θεσσαλίας Σωκράτης Αναγνώστου και Ντίνος Διαμάντος, καθηγητές από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, μηχανικοί και επιστήμονες περιβάλλοντος.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen