Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

The Energy Blog Bookmark Detail 
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Η εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας PDF E-mail
04.07.08

Χρήστος Β. Μασσαλάς

Πηγή: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης) καθορίζουν την ανάπτυξη του σημερινού κόσμου και την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη Γη (φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Η σημερινή κρίση γεννά προβληματισμούς για την ενεργειακή συμπεριφορά του πολίτη και τις ενεργειακές πολιτικές των κυβερνήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ρόλος των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων καθίσταται κυρίαρχος. Μπορούν να κεντρίσουν το δημόσιο ενδιαφέρον και τον ακτιβισμό, διδάσκοντας ότι η χρήση και η παραγωγή της ενέργειας επηρεάζουν το κοινωνικό και φυσικό μας περιβάλλον. Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην εύρεση απλών και οικονομικών τρόπων για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Σπαταλώντας λιγότερη ενέργεια μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους για ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ο κατάλληλος σχεδιασμός των κτιρίων (αυστηροί κανονισμοί δόμησης), η μεταστροφή προς τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, η χρήση νέων υλικών, η ενημέρωση για τη σωστή χρήση (και τις εξελίξεις) των οικιακών συσκευών, η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, τα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα... θα περιορίσουν τη σπατάλη ενέργειας και θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων, από την ευεργετική επίδραση του νέου βελτιωμένου περιβάλλοντος, και στην υγεία των ανθρώπων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των κτιρίων μας σχεδιάστηκαν με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί το κατασκευαστικό κόστος τους, παρά το κόστος του κύκλου ζωής τους (το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους), συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ενέργειας (αδιαφορώντας για το αντίτιμο της εξοικονόμησης ενέργειας).

Η πατρίδα μας διαθέτει περιορισμένους πόρους όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα και μάλιστα, η απανθρακοποίηση των ενεργειακών σταθμών μας είναι το ζητούμενο, ιδιαίτερα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών που τους φιλοξενούν. Πρέπει να τονιστεί ότι οι αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των μεταφορών, μας οδηγούν στο να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες και στην τεχνογνωσία για να αντικαταστήσουμε την τωρινή ένταση χρήσης ενέργειας και υλικών. Για την πατρίδα μας οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να καταστούν πρωταρχικός στόχος. Πλέον των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων, οι ανανεώσιμες πηγές υπόσχονται να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να μειώσουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα άλλων χωρών και να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία μιας κουλτούρας καθαρών τεχνολογιών και πολιτικής πολιτισμού. Επιπλέον, οι υψηλές και ευρέως κυμαινόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν καταστήσει τις εναλλακτικές λύσεις της ανανεώσιμης ενέργειας πιο ελκυστικές.

Εχουμε την ευκαιρία να προαγάγουμε μια εντελώς νέα βιομηχανία, τη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (οι ηλιακές κυψέλες, οι ανεμογεννήτριες και τα βιοκαύσιμα κερδίζουν γρήγορα έδαφος στις ενεργειακές αγορές). Αλλά μια τέτοια προοπτική απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της ενέργειας και των νέων υλικών. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις είναι απαραίτητες για τη στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας στο πρώτο της στάδιο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί το κλειδί για το «λίχνισμα» των καλύτερων ιδεών και την υπερπήδηση των εμποδίων προς την εμπορευματοποίησή τους.

Διανύουμε την εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας. Για να γίνουμε μέτοχοι αυτής της εποχής θα απαιτηθούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις επιστημονικών, οικονομικών και πολιτικών πόρων. Η ίδρυση και λειτουργία του Ενεργειακού Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί στρατηγική επιλογή υψίστης εθνικής σημασίας και πρέπει να ενισχυθεί και να αποτελέσει την αρχή για ανάλογες επενδύσεις.

Οι διαμορφωτές της πολιτικής και οι απλοί πολίτες θα πρέπει να απαιτήσουν δράσεις οι μεν από τους δε ή και να συγκρουστούν για να επιταχύνουν την ενσωμάτωση της πατρίδας μας στην εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Χρ. Β. Μασσαλάς είναι πρόεδρος ΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Συμβουλίου Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1800120
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen