Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
Greenia Bookmark Detail 
Μπρος γκρεμός και πίσω γκάλοπ PDF E-mail
07.07.08

Της ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΪΜΑΚΗ

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις να τους ακολουθούν και τα εσωτερικά προβλήματα να επισκιάζουν τα ζητήματα του πλανήτη, οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου ξεκινούν αύριο όχι και με τις καλύτερες προϋποθέσεις την τακτική σύνοδό τους στην Ιαπωνία.

-Ο οικοδεσπότης Γιασούο Φουκούντα, περισσότερο από συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδιαφέρεται να ενισχύσει το μόλις 20% της δημοφιλίας του και ν' αποτρέψει μια ενδεχόμενη αντικατάστασή του πριν από τις εκλογές του 2009.
-Χαμηλά στις δημοσκοπήσεις είναι και ο καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ, που ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας και σύντομα θα κατέβει στον εκλογικό στίβο.

-Εξίσου χαμηλά είναι και ο Γκόρντον Μπράουν, ενώ για τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

-Ο Τζορτζ Μπους βρίσκεται υπ' ατμόν, και μόνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα φτάσουν στην Ιαπωνία απαλλαγμένοι από εσωτερικά άγχη.

Αν και για το πολιτικό τους προφίλ οι «8» θα προσπαθήσουν να δείξουν αποφασισμένοι για θετικό αποτέλεσμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα τουλάχιστον για τα δύο μεγάλα θέματα: την ακρίβεια και το περιβάλλον.

*Στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών που προηγήθηκαν της συνόδου, οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν ανακουφιστικές για κάποιους, αλλά όχι ουσιαστικές. Παράδειγμα, η απόφαση να αρθούν ορισμένοι περιορισμοί στις εξαγωγές, ώστε να μπορέσουν οι φτωχότερες χώρες να επωφεληθούν από το περίσσευμα τροφίμων των πλουσιοτέρων.

Οσο για την ταμπακέρα: «Ο κύριος παράγοντας αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης» δήλωσαν στην πλειονότητά τους οι υπουργοί, που απέφυγαν, παρά τις πιέσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, να αναφερθούν στην κερδοσκοπία.

*Στη σύνοδο, οι ηγέτες αναμένεται να συστήσουν και μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης. Πιθανόν εκεί ο κ. Μπαρόζο, που θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ε.Ε., να προτείνει κοινές συνεδριάσεις με την αντίστοιχη ομάδα που σύστησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες: πολλές συνεδριάσεις, καμία απόφαση.

*Για το περιβάλλον, η συζήτηση θα στραφεί γύρω από τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Εξαιτίας των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση. Ολοι όμως ψάχνουν για το... κόκαλο που πρέπει να ρίξουν στον ΟΗΕ, ο οποίος πιέζει για συμφωνία Κιότο Νο2 μέχρι το 2009.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Κορέα, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές την Τετάρτη στο πλαίσιο της ομάδας Major Economic Meeting, την οποία υποστηρίζει ο Τζ. Μπους.

Και ενώ οι οκτώ ηγέτες θα συζητούν κλεισμένοι στο «Windsor Hotel Toya» στις όχθες μιας λίμνης στο νησί Χοκάιντο, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης θα αναπτύσσει τη δική του ατζέντα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη την περασμένη Κυριακή στο Τόκιο με συνθήματα όπως «Οχι στους G8» - «Ναι στους εργάτες!», απέναντι σε ένα τείχος αστυνομικών που φτάνουν τους 21.000 στην πόλη του Τόκιο, ενώ άλλοι τόσοι θα βρίσκονται στο Χοκάιντο.

Αν και, λόγω της απόστασης, οι «επισκέπτες» θα είναι πολύ λιγότεροι από άλλες φορές, ο έλεγχος στα σύνορα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Παράδειγμα: Η Σούζαν Τζορτζ, 74 χρόνων, επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης Attac (και συνεργάτρια της «Le Monde diplomatique») ανακρίθηκε επί τέσσερις ώρες, ενώ στο δρόμο την ακολουθεί παντού η αστυνομία. «Παρανοϊκό», όπως σχολίασε η ίδια.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/07/2008

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1666123
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen