Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
Greenia Bookmark Detail 
Ο πράσινος κληρονόμος PDF E-mail
07.07.08

ΖΑΚ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ
Ο πράσινος κληρονόμος
ΣΠ. ΦΡΑΓΚΟΣ

Πηγή: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Πείτε το μόδα, πείτε το ανάγκη, η οικολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στον κόσμο των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, το πράσινο είναι εσχάτως το χρώμα της μόδας. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο χρώμα του δολαρίου, που παραμένει πάντοτε στη μόδα, αλλά στην οικολογική συνείδηση και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν το κέρδος με την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του πλανήτη μας. Ο Ζακ Γκόλντσμιθ είναι ένας από αυτούς και, αν δώσουμε βάση στους «Financial Times», είναι ο πιο πράσινος από όλους τους πράσινους μπίζνεσμεν της Ευρώπης.
Με ένα επώνυμο πασίγνωστο στον κόσμο του χρήματος και μια εμφάνιση που παραπέμπει σε μοντέλο, ο γιος του μακαρίτη Τζέιμς Γκόλντσμιθ έχει φτιάξει, μαζί με τον αδελφό του Μπεν, μια εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity), τη Wheb Ventures, μέσω της οποίας επενδύει σε «καθαρές» πρωτοβουλίες. Και έχει πολλά να επενδύσει, αν αναλογιστούμε ότι η περιουσία που άφησε ο Γκόλντσμιθ υπολογίζεται σε 500 εκατ. στερλίνες (σημερινά 630 εκατ. ευρώ). Οι φιλοδοξίες του νεαρού Γκόλντσμιθ δεν σταματούν όμως εδώ: εκτός από δεινός παίκτης στο πόκερ, έχει και πολιτικές φιλοδοξίες με το Συντηρητικό Κόμμα. Βαδίζει δηλαδή στα χνάρια του πατέρα του.

Οι παρατηρητικοί θα αναγνωρίσετε την ομοιότητα του Ζακ Γκόλντσμιθ με τη διάσημη αδελφή του, Τζεμάιμα, πρώην σύζυγο του πακιστανού πρωταθλητή του κρίκετ Ιμράν Καν και πρώην σύντροφο του Χιου Γκραντ. Με τον κίνδυνο να παρεισφρήσουμε στα χωράφια άλλων σελίδων, θα τολμήσουμε να πούμε ότι ο Ζακ Γκόλντσμιθ θα μπορούσε να κάνει την καριέρα του παρ' ολίγον γαμπρού του στο Χόλιγουντ, αν δεν ήταν τόσο επιτυχημένος στις πράσινες μπίζνες και αν δεν είχε σοβαρές πιθανότητες να γίνει βουλευτής των Συντηρητικών.

Η Wheb Ventures επενδύει σε εταιρείες «καθαρής τεχνολογίας», δηλαδή εταιρείες που λειτουργούν επί τη βάσει νέων ιδεών στους τομείς της ηλιακής ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, του ελέγχου της ρύπανσης και της ανακύκλωσης. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1995 - πρωτοπόρος τότε στον τομέα της - και ο Ζακ Γκόλντσμιθ μαζί με τον αδελφό του Μπεν είναι εκ των βασικών εταίρων της. Η Wheb έχει στόχο να συγκεντρώσει το ποσό των 150 εκατ. στερλινών (περίπου 190 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital fund) στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επενδύσεις που έχει κάνει με τα πρώτα 24 εκατ. στερλίνες του κεφαλαίου είχαν απόδοση της τάξεως του 35% από το 2004 ως σήμερα - καθόλου άσχημα για τους χαλεπούς καιρούς μας!

Ο Ζακ Γκόλντσμιθ δεν περιορίζει όμως τη δράση του στην εταιρεία που έχει μαζί με τον αδελφό του. Απώτερος στόχος του είναι η πολιτική. Είναι και αυτός μολυσμένος από το μικρόβιο που είχε ο πατέρας του, Τζέιμς, ο οποίος δαπάνησε τεράστια ποσά για την αντιευρωπαϊκή εκστρατεία στη Βρετανία - και είχε ιδρύσει το Κόμμα του Δημοψηφίσματος με στόχο να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Τζέιμς Γκόλντσμιθ άφησε εποχή για τις τολμηρές επιχειρηματικές κινήσεις του, για τη θυελλώδη ερωτική του ζωή (είχε τρεις γυναίκες, από τις οποίες απέκτησε έξι παιδιά, και πολλές ερωμένες) και για το δηκτικό χιούμορ του. «Οταν παντρεύεσαι την ερωμένη σου, δημιουργείς μια κενή θέση εργασίας» είχε πει κάποτε, με μια φράση που καταγράφηκε στα χρονικά.

Οι Γκόλντσμιθ είναι εβραίοι, είναι συγγενείς με τους Ρότσιλντ και από τον 16ο αιώνα ασχολούνταν με τραπεζικές εργασίες στη Φραγκφούρτη. Ο προπάππος του Ζακ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα - όντας ήδη πάμπλουτος - και οι απόγονοί του συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση. Ο Τζέιμς Γκόλντσμιθ έβγαλε πολλά λεφτά με επενδύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε ορυχεία, στην ξυλεία και στα φάρμακα.

Αρκετές φορές έφτασε στο χείλος της καταστροφής, για να επιβιώσει και να ξεκινήσει από την αρχή, Ο γιος του, αν και σχετικά νέος στην ηλικία (είναι 33 ετών), έχει αρχίσει να δείχνει ότι κληρονόμησε αρκετά από τα χαρακτηριστικά του πατέρα του. Κατ' αρχάς την αγάπη του για το πόκερ, με το οποίο έχει πάρει διεθνείς διακρίσεις. Το δεύτερο κοινό στοιχείο είναι η αγάπη του για την πολιτική. Συνδέεται στενά με τον αρχηγό των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και τον συμβουλεύει σε θέματα πράσινης πολιτικής και διαχείρισης οικοσυστημάτων. Επιδιώκει δε να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ Παρκ στο Λονδίνο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Ζακ Γκόλντσμιθ γεννήθηκε το 1975, καρπός της σχέσης του πατέρα του με την τότε ερωμένη του και κατόπιν τρίτη σύζυγό του, Αναμπελ (το περίφημο κλαμπ του Λονδίνου Annabel's πήρε το όνομά του από εκείνη, όταν ήταν παντρεμένη με τον πρώτο ιδιοκτήτη του). Φοίτησε στο Ητον, αλλά τον έδιωξαν σε ηλικία 16 ετών, γιατί στο δωμάτιό του βρέθηκαν λίγα γραμμάρια μαριχουάνας, αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν δική του. Εκανε κάποια προκαταρκτικά μαθήματα, που θα τον οδηγούσαν σε ανώτατες σπουδές, αλλά προτίμησε να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τις εμπειρίες και όχι από τα βιβλία.

Από εκείνη την εποχή έδειξε το ενδιαφέρον του στην οικολογία και το 1997 άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό «The Ecologist», πρώτα ως επιμελητής της στήλης της αλληλογραφίας και στη συνέχεια ως διευθυντής. Σήμερα παραμένει σε αυτή τη θέση και έχει αλλάξει το προφίλ του περιοδικού, απομακρύνοντάς το από τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και κάνοντάς το πιο προσιτό σε ευρύτερο κοινό. Μέσα από τη δράση του στο πράσινο κίνημα, ο Ζακ Γκόλντσμιθ συγκεντρώνει χρήματα για την προώθηση οικολογικών στόχων και υποστηρίζει τις θέσεις του οικολογικού κινήματος στη Βρετανία.

Αγαπημένα του θέματα είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (είναι εναντίον, φυσικά), οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή (ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ τον τελευταίο καιρό) και οι συνέπειες στο περιβάλλον από τη αλόγιστη επέκταση εθνικών οδικών αρτηριών, αλλά και τη δημιουργία νέων διαδρόμων προσγείωσης στα αεροδρόμια, όπως αυτού που σχεδιάζεται για το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Ο Γκόλντσμιθ είναι αντίθετος με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης (ευθύνονται γι' αυτό τα οικογενειακά γονίδια) και μετέχει στο European Foundation, που έχει στόχο την πλήρη αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι είναι ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που περνάει την ώρα του ποντάροντας στο χαρτί της οικολογίας με στόχο να μπει στην πολιτική. Τι να την κάνει όμως την πολιτική, όταν έχει κληρονομήσει τέτοια περιουσία από τον πατέρα του και με πετυχημένες κινήσεις φροντίζει να τη μεγαλώσει; Αν και είναι ακόμη νωρίς για να προδιαγράψουμε το μέλλον του, ο συνδυασμός της οικονομικής επιφάνειας και της κοινωνικής θέσης του νεαρού Γκόλντσμιθ μπορεί να του εξασφαλίσει μια καριέρα στη Βουλή και - γιατί όχι; - στην κυβέρνηση. Οταν μάλιστα το πακέτο αυτό είναι ντυμένο με οικολογικό περιτύλιγμα, ο συνδυασμός γίνεται ακαταμάχητος.

Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008 , Σελ.: D16
Κωδικός άρθρου: B15402D161
ID: 295621

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1666122
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen