Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
Greenia Bookmark Detail 
Κατασκευάστηκε από το MIT ο πιο ισχυρός και ταυτόχρονα οικονομικός ηλιακός συλλέκτης PDF E-mail
08.07.08

Πηγή: Medgreece 

solar-dishΟι ηλιακοί συλλέκτες δεν είναι κάτι καινούριο σαν τεχνολογία. Και επίσης δεν είναι και τόσο τεχνολογικά πολύπλοκοι.

Οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιήθηκαν από τον Αρχιμήδη στην αρχαιότητα για να κάψει τον Ρωμαϊκό στόλο του Ρωμαίου Μάρκελλου, μόνο που αντί για καθρέπτες ο Αρχιμήδης χρησιμοποίησε γυαλισμένες χάλκινες ασπίδες. Ηλιακός συλλέκτης χρησιμοποιείται και για την αφή της ολυμπιακής φλόγας. Πού χρησιμοποιούνται όμως σήμερα και ποια είναι η καινοτομία του MIT;

Οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται σε φτωχές χώρες (για παράδειγμα στο Θιβέτ) εδώ και καιρό, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για να βοηθάνε στο μαγείρεμα και στο βράσιμο του νερού. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα “πιάτο” όμοιο με το δορυφορικό, το οποίο είναι καλυμμένο εσωτερικά με πολλούς μικρούς καθρέπτες. Οι καθρέπτες συγκεντρώνουν το ηλιακό φως σε κάποια απόσταση στο από το κέντρο του πιάτου, όπου τοποθετείται το σκεύος για μαγείρεμα.

Η δύναμη του συγκεντρωμένου ηλιακού φωτός σε ένα τόσο μικρό σημείο, μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ελάχιστο χρόνο (αναλόγως βέβαια και του μεγέθους του πιάτου). Είναι μια οικονομική πηγή ενέργειας η οποία είναι ανεξάντλητη και πολύ ισχυρή. Οι σπουδαστές στο MIT προσπάθησαν να κατασκευάσουν τον πιο ισχυρό και ταυτόχρονα αποδοτικό ηλιακό συλλέκτη που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Ο σκοπός τους δεν ήταν φυσικά το μαγείρεμα (αν και υπάρχει ένα παρόμοιο project για την κατασκευή του πιο οικονομικού και ελαφρού συλλέκτη για να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι στις χώρες που προαναφέραμε) αλλά η χρήση του για την παραγωγή ενέργειας.

Κατασκεύασαν λοιπόν ένα κοίλο κάτοπτρο πλάτους 3,6 μέτρων το οποίο όμως αποτελείται όχι από ένα μωσαϊκό καθρεφτών όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, αλλά από λωρίδες εύκαμπτου καθρέπτη τοποθετημένες παράλληλα μεταξύ τους. Οι καθρέπτες είναι τοποθετημένοι πάνω σε ένα μεταλλικό σκελετό ο οποίος έχει τέτοιο σχήμα ούτως ώστε οι ακτίνες του ηλίου να ανακλώνται με μεγάλη ακρίβεια σε ένα σημείο. Η κατασκευή είναι τόσο αποδοτική ώστε η συγκέντρωση του φωτός είναι περίπου πολλαπλασιασμένη Χ 1000 φορές , και ανεβάζει θερμοκρασία ικανή να λιώσει μια ατσάλινη ράβδο.

Ποια είναι η χρησιμότητά του όμως ως συσκευής παραγωγής ενέργειας;

Η απάντηση είναι η εξής. Κάθετα στο κέντρο του κατόπτρου, ορθώνεται ένας μεταλλικός στύλος ο οποίος στην άκρη του (εκεί που συγκεντρώνονται οι ακτίνες του ήλιου) έχει ένα μαύρο δοχείο μέσα από το οποίο διέρχεται νερό. Η ισχύς του συλλέκτη είναι τέτοια ώστε το νερό μετατρέπεται αυτόματα σε ατμό, με τον οποίο μπορούν να κινήσουν τουρμπίνες για παραγωγή ρεύματος ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί το νερό για να θερμάνει κτίρια (ακόμα και αυτό βέβαια δεν είναι καινούριο, υπάρχει σαν τεχνολογία).
Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο συλλέκτη τόσο σημαντικό είναι ότι το κόστος κατασκευής είναι μικρό μιας και ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο. Για την ακρίβεια είναι ο οικονομικότερος ηλιακός συλλέκτης τέτοιας ισχύος που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Οι κατασκευαστές του συλλέκτη, έχουν ιδρύσει και μια εταιρεία την RawSolar η οποία στοχεύουν να βγάλει κάποια στιγμή σε μαζική παραγωγή τους συγκεκριμένους συλλέκτες.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1665966
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen