Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Βιολογική Φυτοπροστασία Χαραντώνης Bookmark Detail 
Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
«Πάμε από το κακό στο χειρότερο» PDF E-mail
05.06.08

Πηγή Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080605&nid=8753303&sn=&spid=

Αποκλειστική έρευνα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το τι πιστεύουν οι Ελληνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

? Οι Ελληνες θα έκαναν θυσίες με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, έδειξε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος»

? Το 96,7% είναι διατεθειμένο να κάνει ανακύκλωση, το 83,4% να περιορίσει την κατανάλωση νερού και το 79,4% να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων

? Εννέα στους δέκα θα πλήρωναν παραπάνω για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά το 76,2% διαφωνεί με αύξηση στο ηλεκτρικό


ellhnes-periballon-to-vimaΜε σοβαρά ελλείμματα στην περιβαλλοντική πολιτική, χωρίς αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, αποκλεισμένη από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς κρίθηκε ότι παραβαίνει τους κανόνες του για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, γιορτάζει σήμερα η Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι έλληνες πολίτες όμως βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές που έγινε για λογαριασμό του «Βήματος», η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος στη χώρα μας οδεύει από το κακό στο χειρότερο (89,6%) και ότι είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην προστασία του με προσωπικές... θυσίες.
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας
Το 96,7% των Ελλήνων θα προχωρούσε σε διαχωρισμό απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωση και το 90,2% σε ανακύκλωση συσκευασιών, το 83,4% θα περιόριζε την κατανάλωση νερού και το 79,4% θα μείωνε τον όγκο των απορριμμάτων του. Ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα» όσον αφορά την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση των φυσικών πόρων, η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος, του κλίματος και των υδάτινων πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, εννέα στους δέκα πολίτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για την κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αν αυτό βοηθήσει στον περιορισμό του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Εν τούτοις, το 76,2% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την προοπτική να αυξηθεί ο φόρος στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιοριστεί η χρήση της. Μεγάλο είναι και το ποσοστό (56,8%) όσων διαφωνούν με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα με στόχο οι πολίτες να οδηγούν λιγότερο ή να αγοράζουν οχήματα με χαμη λότερη κατανάλωση καυσίμων. Βεβαίως, όταν δεν πλήττεται η τσέπη τους, σχεδόν όλοι (99,2%) συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές επικίνδυνων αερίων από τις βιομηχανίες.

Εννέα στους δέκα υποθέτουν ότι στα επόμενα 20 με 30 χρόνια οι ενεργειακές πηγές που θα συμβάλουν περισσότερο στην κάλυψη των αναγκών θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (87%). Σημαντική συμμετοχή πιστεύουν ότι θα έχει και το φυσικό αέριο, ενώ ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανέφερε ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τη λύση μπορεί να δώσουν η πυρηνική ενέργεια, το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα.

Η πιο συνήθης αιτία πολέμου τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με το 46,9% των ερωτηθέντων, θα είναι τα αποθέματα ενέργειας. Αντίθετα, όπως πιστεύει το 35,8% των πολιτών, η πρόσβαση στα αποθέματα νερού θα είναι η αιτία που θα τους πυροδοτεί. Αλλες αιτίες πολέμου που ανέφεραν οι Ελληνες οι οποίοι ερωτήθηκαν είναι η τρομοκρατία (5,8%), οι θρησκευτικές διαφωνίες (4,6%) και τα πυρηνικά όπλα (4,4%).

Το μάθημα των πυρκαϊών

Με νωπές τις μνήμες από τις περυσινές καταστρεπτικές πυρκαϊές οι Ελληνες βάζουν πρώτο στη λίστα με τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, το 44,4% πιστεύει ότι οι περυσινές καταστροφές δεν ενεργοποίησαν τους αρμοδίους προκειμένου να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα απέτρεπαν την επανάληψη αντίστοιχων καταστροφών. Αυτά, κατά τα λεγόμενά τους, θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η δημιουργία ειδικού σώματος δασοπυροσβεστών και δασοφυλάκων, η ενίσχυση του τομέα των εναέριων μέσων δασοπροστασίας και η ενεργοποίηση των πολιτών στις διαδικασίες πυροπροστασίας.

Στην ιεραρχία των σημαντικότερων προβλημάτων, μετά την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ακολουθούν η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας και ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, η μη αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι εκπομπές ρύπων από τη βιομηχανία και τα αυτοκίνητα, η έλλειψη ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής αναπτυξιακής πολιτικής και η ρύπανση των υδάτων. Είναι αξιοπερίεργο ότι πολύ χαμηλά στη λίστα των προβλημάτων βρίσκονται ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, όπως η οικοδόμηση σε δασικές περιοχές και η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών από τους αγρότες, η έλλειψη χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα, η μη παροχή κινήτρων για τη χρήση οικολογικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Το 81,7% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας από απελπιστική ως κακή και θεωρούν ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει βεβαίως και ένα 0,1% που θεωρεί ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα βρίσκεται σε... άριστη κατάσταση!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 7 στους 10 Ελληνες θεωρούν ως μείζον πρόβλημα για τον πλανήτη τις κλιματικές αλλαγές. Το 55,7% κρίνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι ανθρωπογενείς οικολογικές καταστροφές (βιομηχανικά ατυχήματα, διαρροές πετρελαίου, τοξικές ουσίες στο περιβάλλον) και το 35,5% η συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι ο πλανήτης απειλείται, οι Ελληνες δηλώνουν ότι η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των Συμφωνιών του Κιότο και της Βόννης για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αεριών που ευθύνονται για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Οκτώ στους δέκα συμφωνούν με την άποψη ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός και είναι συνέπεια της εκπομπής ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια». Ωστόσο, έξι στους δέκα είναι από λίγο ως καθόλου ενημερωμένοι για τις δύο διεθνείς Συμφωνίες του Κιότο και της Βόννης και μόνο 8,7% θεωρεί ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένο. Οσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το 77,2% πιστεύει ότι είναι από αρκετά ως πολύ ενημερωμένο.

Ακόμη κι αν η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος αντιβαίνει προς την οικονομική ανάπτυξη, η πλειονότητα των Ελλήνων (91%) κρίνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 5,1%.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα επιθυμούν αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού και οικονομικού μοντέλου της χώρας μας με προσανατολισμό στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και έμφαση στις οικολογικές παραγωγικές διαδικασίες. Βέβαια υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών (18,1%) που θεωρεί ότι η πρόταση που ακούγεται για πράσινη οικονομία και πράσινη ανάπτυξη είναι «λόγια του αέρα». Την ακραία άποψη της «κατάργησης της βιομηχανικής παραγωγής» αλλά και όλων των ρυπογόνων μορφών παραγωγής ενέργειας υιοθετεί ένα 2,6%.

Οσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η πλειονότητα συμφωνεί ότι πρέπει να υιοθετηθούν. Τα μέτρα αφορούν την καθιέρωση κινήτρων για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων, την υποχρεωτική αντικατάσταση των καυστήρων των πολυκατοικιών με νέους φυσικού αερίου, τη δημιουργία «πράσινων δακτυλίων» κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε όλα τα αστικά κέντρα και την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων. Από τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τις πιο σωστές θέσεις για τα θέματα του περιβάλλοντος έχει το... κανένα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το 47,6% των ερωτηθέντων. Το 13,1% θεωρεί ότι πιο σωστές θέσεις έχει το ΠαΣοΚ, το 12,4% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 11,9% η ΝΔ, το 4,5% το ΚΚΕ και το 2,2% το ΛΑΟΣ. Τέλος, το 85,3% πιστεύει ότι επιβάλλεται η άμεση δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen