Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Σταύρος Δήμας - «Περιμένω απαντήσεις για το νέο χωροταξικό» PDF E-mail
22.06.08

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΡΔΑ

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Διερευνητική επιστολή έχει σταλεί από τον Σταύρο Δήμα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για το νέο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο ωστόσο αρχίζει να συζητείται από αύριο κανονικά στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
*Οπως αποκαλύπτει ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, με την επιστολή ζητούνται απαντήσεις για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, την καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών και την πρόβλεψη εναλλακτικών προτάσεων. Ζητούνται επίσης διευκρινίσεις για τη δημόσια διαβούλευση, για την οποία είχαν στείλει κοινή επιστολή προς τον Γ. Σουφλιά και ο Π. Τατούλης, ο Σπ. Κουβέλης και ο Μ. Παπαγιαννάκης.

*Ο κ. Δήμας προαναγγέλλει ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα δέσμη προτάσεων για την κοινωνική πολιτική, ενώ αναφερόμενος στο «όχι» των Ιρλανδών, επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να δώσει λύση σε πολλά επείγοντα προβλήματα που μόνα τους τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

*Οσο για τη διαμάχη με τον Γ. Σουφλιά, λέει χαρακτηριστικά: «Με το να αποδίδονται σε "διαμάχη" θέματα ουσίας, επιχειρείται η υποβάθμισή τους».

*Κι όταν ερωτάται αν «υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας», απαντάει με νόημα: «Η ερώτηση δεν έχει αντικείμενο».

* Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα κλονίζεται από τις αποκαλύψεις για το «μαύρο χρήμα» από τα ταμεία της Siemens. Πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση;

- Η έρευνα πρέπει να γίνει, όπως, τονίζει η κυβέρνηση προς όλες τις κατευθύνσεις όπου υπάρχει ένδειξη ή υποψία και με τρόπο που να αποκλείει μικρή έστω υπόνοια συγκάλυψης. Το πολιτικό σύστημα θα κινδυνεύσει να κλονισθεί αν δεν χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Δεν μπορεί να μείνει η παραμικρή σκιά. Αναμφίβολα, πρέπει να υπάρξει πλήρης δικαστική διαλεύκανση, και απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν.

* Δεν μας έχει συνηθίσει το συμβούλιο κορυφής να συζητά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πιο φτωχά στρώματα της Ε.Ε. Η συζήτηση της ακρίβειας σηματοδοτεί στροφή σε πιο κοινωνικές πολιτικές ή πρόκειται για ευκαιριακή πρωτοβουλία λόγω της κοινωνικής πίεσης;

- Τα κοινωνικά θέματα βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της Επιτροπής και της Ε.Ε. Ηδη βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της επεξεργασίας ολοκληρωμένων προτάσεων για την κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη, που θα παρουσιάσει η Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι. Αποσκοπούμε στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης με αποτελεσματικά μέσα πολιτικής. Στον τομέα αυτόν, όπως είναι γνωστό, ισχύει η αρχή της επικουρικότητας, και έχουν πρωτεύοντα ρόλο τα κράτη-μέλη. Οσο δε αφορά το άλλο θέμα που θίγετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σαφώς δεν λειτουργεί «εν κενώ». Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σήμερα, συνέβαινε πάντοτε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, διαχειρίζεται τη σημερινή πολλαπλή κρίση άμεσα με στόχο να δοθούν οι πιο κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών.

* Το «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ύστερα από το «ναυάγιο» του Ευρωσυντάγματος, τι σημαίνει;

- Σεβόμαστε την άποψη που εξέφρασε δημοκρατικά ο ιρλανδικός λαός. Θα θέλαμε, βέβαια, ένα άλλο αποτέλεσμα. Το ιρλανδικό δημοψήφισμα έχει θέσει την Ε.Ε. ενώπιον μιας ακόμη μεγάλης πρόκλησης. Η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να ξεπερνάει τις κρίσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Υπάρχουν πολλά επείγοντα προβλήματα που απαιτούν λύσεις, όπως η ακρίβεια, η προστασία του περιβάλλοντος και οι κλιματικές αλλαγές, η υψηλή τιμή του πετρελαίου, κ.λπ. Στην παρούσα αβέβαιη κατάσταση, πρέπει να αποδείξουμε με έμπρακτο τρόπο ότι η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων που μόνα τους τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Οι ευρωσκεπτικιστές χρησιμοποιούν το παραπλανητικό επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις έχουν απαλλοτριώσει την εθνική τους κυριαρχία στις Βρυξέλλες. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που ζούμε, αυτό δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η παγκοσμιοποίηση ασκεί τεράστια πίεση στα κράτη-μέλη, και από αυτή την άποψη απειλεί την εθνική κυριαρχία με έναν τρόπο που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιεσδήποτε υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, και κινήσεις μπορεί να κάνουν οι κυβερνήσεις κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Η Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τα κράτη-μέλη απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.

* Μήπως πρέπει η Ενωμένη Ευρώπη να οικοδομηθεί με διαφορετικό τρόπο, με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων;

- Το παράδοξο είναι ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας που καταψήφισαν οι Ιρλανδοί, προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Αναμφισβήτητα, στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται, και πρέπει να βρίσκεται πάντα, ο ευρωπαίος πολίτης. Αυτό είναι θέμα θεσμικό, πολιτικό. Και, βέβαια, επικοινωνίας.

* Στα θέματα Περιβάλλοντος, που είναι η αρμοδιότητά σας, ποιο είναι αυτή την περίοδο το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ευρώπη;

- Οι πιο μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο είναι η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Πρωταγωνιστικό ρόλο και στα δύο αυτά θέματα, για την επίτευξη λύσεων σε παγκόσμια κλίμακα, έχει παίξει η Ε.Ε. Σημαντική επιτυχία ήταν η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Μπαλί τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου η Ε.Ε. πέτυχε όλους τους στόχους της, και κυρίως, μεταξύ άλλων, την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων και με σαφές χρονοδιάγραμμα, για τη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα καλύπτει την περίοδο μετά το 2012. Οσον αφορά τη βιοποικιλότητα, αξίζει να θυμηθούμε ότι προκύπτουν μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά οφέλη από τη διατήρησή της σε καλή κατάσταση, όπως π.χ. στους τομείς του τουρισμού ή της παραγωγής φαρμάκων. Η Ε.Ε. έπαιξε κύριο ρόλο στην πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα στη Βόνη, με τη συμμετοχή 190 αντιπροσωπειών, όπου λάβαμε πολύ σοβαρές αποφάσεις για μια σειρά από θέματα αιχμής, όπως η σχέση βιοποικιλότητας και κλιματικών αλλαγών, τα βιοκαύσιμα κ.λπ.

* Για την Ελλάδα ποιο θα ιεραρχούσατε, αυτή τη στιγμή, ως το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα;

- Μπορεί οι κλιματικές αλλαγές και η προστασία της βιοποικιλότητας να αποτελούν τις δύο μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, αλλά οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα από χρόνια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τιμές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με επιπτώσεις στην υγεία, το πρόβλημα των σκουπιδιών και το μεγάλο πρόβλημα της δραματικής μείωσης των υδάτινων πόρων.

* Είδαμε τη διαμάχη σας με τον κ. Σουφλιά. Ποιος είναι ο λόγος της έλλειψης συνεργασίας; Γιατί απ' όσο ξέρω έχετε συναντηθεί μόνο μία φορά.

- Η Επιτροπή είναι αντικειμενική και συνεργάζεται πάντοτε με τις 27 κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς που αυτές ορίζουν, σε όποιο κόμμα και να ανήκουν, και ανεξάρτητα από τις απόψεις τους ή τις διαφορετικές γνώμες τους. Με το να αποδίδονται σε «διαμάχη» θέματα ουσίας που αφορούν τους πολίτες, επιχειρείται η υποβάθμισή τους.

* Υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας;

- Η ερώτηση δεν έχει αντικείμενο...

* Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο χωροταξικό σχέδιο;

- Εχουμε ήδη στείλει διερευνητική επιστολή στις ελληνικές αρχές και περιμένουμε να μελετήσουμε τις απαντήσεις τους. Οι αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας πρέπει να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα η εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης όταν και όπως προβλέπεται, η δημόσια διαβούλευση, η καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών, η πρόβλεψη εναλλακτικών προτάσεων ή μέτρων αντιστάθμισης. Και επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα ειδικότερα χωροταξικά σχέδια και τα επιμέρους έργα που περιλαμβάνονται σε αυτά. Στόχος πρέπει να είναι να προληφθούν εγκαίρως πιθανές μη αναστρέψιμες αρνητικές επεμβάσεις στο περιβάλλον.

* Εχουν γραφεί πολλά σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά σας, ιδιαίτερα αν θα επιστρέψετε στην ελληνική πολιτική σκηνή. Θέλετε ανανέωση της θητείας σας ή όχι;

- Στους επόμενους 18 μήνες έχω να φέρω εις πέρας σκληρές διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές και να προωθήσω τα άλλα θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης παίρνει πολύ σοβαρές διαστάσεις και απειλεί την ανθρώπινη υγεία, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η αντιμετώπιση της μείωσης των υδάτινων πόρων. Μόνη μου προτεραιότητα είναι να εκπληρώσω αυτή την αποστολή.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/06/2008 -

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δευ Ιούν 23, 2008 @11:00πμ - 01:00πμ
2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία
Τρι Ιούν 24, 2008 @08:00μμ - 08:30μμ
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Ιούν 26, 2008 @12:00μμ - 01:00μμ
Το μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη
Παρ Ιούν 27, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:30μμ - 03:00μμ
Οικολόγιο - Εκδρομή στην Πάρνηθα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen