Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Το 98% της τροφής είναι... πετρέλαιο! PDF E-mail
22.06.08

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το 98% της τροφής είναι... πετρέλαιο!
Δραματική αλλαγή στις συνήθειές μας προβλέπει ο καθηγητής Τζον Κάρολ. Η εντοπιότητα των αγαθών, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος

Πηγή: εφημερίδ ΤΟ ΒΗΜΑ - http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15390&m=H06&aa=2

Πριν από μερικά χρόνια η θεωρία της Πετρελαιοπαραγωγικής Κορύφωσης αντιμετωπιζόταν ως μια περιθωριακή τάση. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αρχίζει πλέον να αναγνωρίζεται από την επιστημονική κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πρώτο που της αφιερώνει ένα ειδικό μεταπτυχιακό μάθημα. Ο Τζον Ε. Κάρολ, καθηγητής της Διατήρησης του Περιβάλλοντος με ειδικότητα στη Βιωσιμότητα, προΐσταται του σχετικού Τμήματος. Μιλάει στο «Βήμα» για τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η επερχόμενη έλλειψη του πετρελαίου στον πολιτισμό και στις συνήθειές μας.
- Τι ακριβώς σημαίνει για τον κόσμο η κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου;

«Η κορύφωση της παραγωγής είναι το χρονικό σημείο στο οποίο ο κόσμος έχει χρησιμοποιήσει το 50% του διαθέσιμου πετρελαίου και μένει ακόμη το 50%. Το πετρέλαιο που απομένει είναι κατώτερης ποιότητας και δυσκολότερο στην εξόρυξη, επομένως και πιο ακριβό. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή στην οποία η ζήτηση για πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο εξακολουθεί να αυξάνεται. Υπάρχει λοιπόν περισσότερος ανταγωνισμός - περιλαμβανομένου του γεωπολιτικού - για το πετρέλαιο, ο οποίος ωθεί τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα και δημιουργεί επίσης ελλείψεις σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι φθάσαμε στην κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής ήδη το 2005, αν όχι αυτό ίσως συμβεί εφέτος ή μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, επίκειται πάντως άμεσα. Θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε μόνο μερικά χρόνια αφότου συμβεί, γιατί για να το εξακριβώσουμε πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία εκ των υστέρων».

- Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός;

«Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο συμβαδίζει με το πετρέλαιο. Αυτό πρέπει άλλωστε να γίνει και για την κλιματική μεταβολή και για περιβαλλοντικούς λόγους. Πρέπει επίσης να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον άνθρακα, το άλλο βασικό ορυκτό καύσιμο. Γενικώς πρέπει να προσανατολιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στις πεπερασμένες».

- Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τις συνήθειές μας;

«Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την κοινωνία μας με τρόπο ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την ενέργεια. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση, επιστροφή στην εντοπιότητα, να καλλιεργούμε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο κοντά μας, να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες από πηγές που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και όχι σε μακρινές. Πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε την αξία των μικρότερων ταχυτήτων. Το αργό είναι όμορφο, πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε επιθυμητό μόνο το γρήγορο και πρέπει επίσης να αποδεχθούμε έναν μικρότερο βαθμό μετακινήσεων. Δεν θα μπορούμε να μετακινούμαστε πολύ ούτε να μεταφέρουμε αγαθά σε μεγάλες αποστάσεις όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν».

- Μιλάτε αρκετά για την ενέργεια των τροφίμων και την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

«Ναι, στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τρόφιμα εξαρτώνται κατά 98% από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τόσο χρειάζεται για την παραγωγή και τη διανομή τους - πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε πετρέλαιο για να μπορέσουμε να φάμε. Το ποσοστό αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα, είναι όμως υψηλό σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο και αυτό δεν είναι καλό».

- Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε μεγάλες ανατροπές;

«Οδεύουμε προς μια εποχή στην οποία η ενέργεια θα είναι πιο ακριβή από την ανθρώπινη εργασία και επομένως το κεφάλαιο θα είναι πιο ακριβό από την ανθρώπινη εργασία. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 100 χρόνια. Ισχυε στις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο - πολύ στον ανεπτυγμένο κόσμο, πριν από το 1910. Εδώ και 90 ή 100 χρόνια, όμως, είχε πάψει να ισχύει και αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζαμε. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, μια μετακίνηση των αξιών από το κεφάλαιο και την ενέργεια προς την εργασία. Η ενέργεια θα είναι πιο ακριβή αλλά η εργασία θα είναι φθηνότερη και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα που εξαρτώνται από την εργασία θα είναι τα επιθυμητά πράγματα. Πρόκειται ακριβώς για το αντίθετο των όσων γνωρίσαμε σε όλη τη ζωή μας».


Το ΒΗΜΑ, 22/06/2008 , Σελ.: H06
Κωδικός άρθρου: B15390H062
ID: 295431

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δευ Ιούν 23, 2008 @11:00πμ - 01:00πμ
2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία
Τρι Ιούν 24, 2008 @08:00μμ - 08:30μμ
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Ιούν 26, 2008 @12:00μμ - 01:00μμ
Το μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη
Παρ Ιούν 27, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:30μμ - 03:00μμ
Οικολόγιο - Εκδρομή στην Πάρνηθα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen