Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Η «Κατρίνα» έχει παιδιά και εγγόνια PDF E-mail
22.06.08

Μέρα με τη μέρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά, πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε όλες τις γωνιές του πλανήτη
Σάββατο, 21.06.08

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ - http://www.e-tipos.com/newsitem?id=41409

Με καταστροφικές πλημμύρες, που αναμένεται να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη διεθνή επισιτιστική κρίση, έπεσε η αυλαία της φετινής άνοιξης. Η σημερινή επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου βρίσκει τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής κάτω από αρκετά μέτρα νερού, με την Αϊόβα να βιώνει ήδη τη δική της μικρή «Κατρίνα», και την Κίνα αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών. Περίπου 12 εκατομμύρια στρέμματα με καλλιέργειες καλαμποκιού καταστράφηκαν στην Αϊόβα και το Ιλινόι, εκτινάσσοντας στα ύψη την τιμή του καλαμποκιού.
Οσο για τη Χώρα του Κόκκινου Δράκου, μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα, ο νέος εφιάλτης τον οποίο βιώνει είναι οι καταρρακτώδεις βροχές και η απειλή της υπερχείλισης του Κίτρινου Ποταμού. Εννέα νότιες επαρχίες της Κίνας μαστίζονται από τις πλημμύρες που απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ηδη 1,3 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, περίπου 22 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί και πολλές βιομηχανίες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ -την περιοχή με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αγαθών- προσωρινά έχουν κλείσει. Τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά, πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Κάθε νέα περιβαλλοντική μελέτη αποτελεί «εφιαλτικότερο» ανάγνωσμα από την προηγούμενη και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά οι επιστήμονες είχαν δίκιο. Μπορεί κατά καιρούς να έχουν υπερβάλει στις εκτιμήσεις τους για κάποιους μελλοντικούς κινδύνους, αλλά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής υπήρξαν μάλλον μετριοπαθείς στις προβλέψεις τους.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι η διεθνής κοινότητα αφυπνίστηκε ξαφνικά στην απειλή του φαινομένου του θερμοκηπίου, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Προφανώς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία δεν περνά μήνας που να μη σημειωθεί μία θεομηνία βιβλικών διαστάσεων σε κάποιο σημείο της Γης. Ούτε είναι τυχαίο βέβαια ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά κύριο θέμα συζήτησης στη Σύνοδο του G8 τον Ιούλιο θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η παρουσία του Τζορτζ Μπους δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Αν και οι κλιματικές αλλαγές δεν γνωρίζουν σύνορα, σε αυτή τη φάση επλήγησαν οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων παγκοσμίως: η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά τα οποία θα υπαγορεύσουν στη διεθνή κοινότητα τα απαραίτητα μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή. Μόνο που εκφράζουν την ελπίδα να μην είναι πολύ αργά όταν θα έρθει τελικά εκείνη η στιγμή…

Οι εκτοπισμένοι της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή αναζωπυρώνει τις ένοπλες συρράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτινάσσει σε νέα ύψη τον αριθμό των εκτοπισμένων ανθρώπων.

Η φετινή έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, διαπιστώνει ότι στη διάρκεια του 2007 το σύνολο των εκτοπισμένων ανήλθε σε 37,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 3 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο αριθμός αυτός, δε, αφορά μόνο άτομα που εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εξαιτίας πολέμων ή επειδή βρέθηκαν στο στόχαστρο διεφθαρμένων κυβερνήσεων και κινδύνευε η ζωή τους λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους.

Με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο ύπατος αρμοστής Αντόνιο Γκουτιέρες επεσήμανε ότι στις μέρες μας η κλιματική αλλαγή -με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο- αποτελεί τη βασική αιτία για τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τον τόπο τους.

Σήμερα, οι περισσότεροι εμφύλιοι πόλεμοι στην Αφρική προκαλούνται είτε εξαιτίας της ερημοποίησης των εδαφών είτε εξαιτίας της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, καθώς ποτάμια και λίμνες στερεύουν. Μάλιστα, ο κ. Γκουτιέρες προέβλεψε ότι στο μέλλον η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αντιπροσωπευτικό δείγμα των συρράξεων του μέλλοντος αποτελεί ο εμφύλιος πόλεμος στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν. Πραγματική αιτία της γενοκτονίας, η οποία συντελείται από το 2003 στο δυτικό Σουδάν, είναι η παλαιά αντιπαλότητα ανάμεσα στους Αραβες νομάδες και τους Αφρικανούς γεωργούς.

Οι νομάδες, που κάποτε είχαν πρόσβαση στη γη των γεωργών για να βόσκουν τις καμήλες τους, έπαψαν να είναι ευπρόσδεκτοι καθώς η περιοχή άρχισε να μαστίζεται από ξηρασία και το νερό λιγόστεψε. Εκτοτε, με τη βοήθεια εξτρεμιστών μουσουλμάνων ανταρτών, οι οποίοι εξασφάλισαν την υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης του Χαρτούμ, επιδίδονται στη συστηματική εξόντωση των Αφρικανών γεωργών, βιάζοντας και σκοτώνοντας τις οικογένειές τους και λεηλατώντας τα χωριά τους. Σήμερα, το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι από το Νταρφούρ να έχουν καταφύγει στο γειτονικό Τσαντ.

Παράλληλα, στο Σουδάν έχουν βρει καταφύγιο όλες οι αραβικές φυλές από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Καμερούν και το Νίγηρα, διεκδικώντας τη γη των ντόπιων.

Σύμφωνα με την έκθεση Synthesis της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, έως το 2020 οι σοδειές της Μαύρης Ηπείρου θα μειωθούν στο ήμισυ εξαιτίας της λειψυδρίας, με άμεσες συνέπειες για 70 έως 250 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.


ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δευ Ιούν 23, 2008 @11:00πμ - 01:00πμ
2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία
Τρι Ιούν 24, 2008 @08:00μμ - 08:30μμ
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Ιούν 26, 2008 @12:00μμ - 01:00μμ
Το μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη
Παρ Ιούν 27, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:30μμ - 03:00μμ
Οικολόγιο - Εκδρομή στην Πάρνηθα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen