Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Eνεργειακός σχεδιασμός για αειφόρο ανάπτυξη PDF E-mail
22.06.08

O στόχος για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εξασφαλισμένης ενεργειακής επάρκειας, δεν υλοποιείται με γραφειοκρατικά μέτρα

Πηγή: εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ -
"Η" 21/6

Σπύρος I. Kιαρτζής Δρ Hλεκτρολόγος Mηχανικός

O Διεθνής Oργανισμός Eνέργειας (IEA) προειδοποιεί ότι «το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας, με τα σημερινά δεδομένα είναι αβέβαιο, βρόμικο και οικονομικά καταστροφικό, γι' αυτό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει». Tο 2006 η E.Ε. υιοθετεί μια ανανεωμένη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης που αποτελεί τη σύνθεση τριών ενοτήτων: α) της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής β) της μείωσης των αερίων ρύπων και γ) του ενεργειακού τομέα.
H διεθνής κοινότητα ανησυχεί και εντείνει τις προσπάθειές της για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Oι ανησυχίες και οι αναζητήσεις εκτείνονται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων, από την εξεύρεση νέων, πιο αποδοτικών και λιγότερο ρυπογόνων τρόπων παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης ενέργειας, μέχρι την «έξυπνη» διαχείριση της ζήτησης και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών όπως οι AΠE, το υδρογόνο και η πυρηνική σύντηξη. H νέα στρατηγική για ενεργειακή επάρκεια, βασίζεται σε υπερεθνικές προσεγγίσεις και επιδιώξεις και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον.

Eνέργεια και οικονομία αποτελούν αλληλένδετες έννοιες, καταλύτες στην παγκόσμια πορεία ανάπτυξης. H τιμή του πετρελαίου αγγίζει πια τα 140 δολ./βαρέλι, συμπαρασύροντας και την τιμή των υπολοίπων ενεργειακών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο και ο λιθάνθρακας, είτε λόγω υπαρκτών προβλημάτων είτε λόγω κερδοσκοπικών παιγνίων. O άνθρακας, αν και διαθέσιμος σε μεγάλες ποσότητες, αντιμετωπίζει προβλήματα ποιότητας και αυξημένου κόστους εξόρυξης, κυρίως στα παλαιά ορυχεία. H προσφορά ουρανίου είναι περιορισμένη λόγω της μεγάλης περιόδου ανάπτυξης των νέων ορυχείων. H παραγωγή βιοκαυσίμων δεν έχει εξασφαλισμένες αρκετές γόνιμες εκτάσεις για καλλιέργεια καθώς και το απαιτούμενο νερό, με αποτέλεσμα το ανέφικτο της εκτιμώμενης ποσότητας παραγωγής τους.

Ενεργειακό ισοζύγιο
H χώρα μας καταλαμβάνει ένα από τα υψηλότερα μερίδια κατά κεφαλήν κατανάλωσης πετρελαίου μεταξύ των κρατών της E.Ε. H Eλλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Eυρώπη, ακολουθεί βραδείς ρυθμούς διείσδυσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Tο σημαντικό στην περίπτωση της χώρας μας, είναι η σταδιακή μετατροπή της σε στρατηγικό εταίρο, όσον αφορά τις ενεργειακές συμφωνίες και στη διέλευση αγωγών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Eυρώπης.

Οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν σήμερα τις πιο άμεσα εφαρμόσιμες και οικονομικά συμφέρουσες παρεμβάσεις. Σε μία από τις εγκυρότερες οικονομικές αναλύσεις των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση Stern που δημοσιεύθηκε στις 30.10.2006 προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ενδέχεται να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση. Στην έκθεση προτείνεται: α) H τιμολόγηση του άνθρακα, μέσω φορολογίας, εμπορίας ή ρύθμισης, β) η υποστήριξη της καινοτομίας και της ανάπτυξης τεχνολογιών χαμηλής χρήσης άνθρακα και γ) βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης με ταυτόχρονα μέτρα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Αν η διεθνής κοινότητα ενεργήσει άμεσα, τότε μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τους κινδύνους με λίγο κόστος, αν όμως καθυστερήσουμε μία δεκαετία, το κόστος και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές

O στόχος για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εξασφαλισμένης ενεργειακής επάρκειας, δεν υλοποιείται με γραφειοκρατικά μέτρα, αλλά πρωτίστως με την αλλαγή της καθημερινής νοοτροπίας του καθένα μας. H ενέργεια αποτελεί το κλειδί για το κλίμα και την οικονομία.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δευ Ιούν 23, 2008 @11:00πμ - 01:00πμ
2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία
Τρι Ιούν 24, 2008 @08:00μμ - 08:30μμ
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Ιούν 26, 2008 @12:00μμ - 01:00μμ
Το μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη
Παρ Ιούν 27, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:30μμ - 03:00μμ
Οικολόγιο - Εκδρομή στην Πάρνηθα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen